Antena 3 CNN Meteo ANM, noua prognoză meteo | Unde lovesc furtunile în orele următoare

ANM, noua prognoză meteo | Unde lovesc furtunile în orele următoare

Vremea severă face multe probleme în județele din România. Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert, iar în multe zone echipajele de salvare sunt la datorie pentru a oferi sprijin celor afectaţi. Iată cum arată prognoza meteo actualizată.

de Claudia Popovici    |    05 Iul 2023   •   16:33

Alina Șerban, meteorolog în cadrul ANM, a explicat la Antena 3 CNN ce ne rezervă vremea în perioada următoare.

"Într-adevăr, la momentul acesta sunt în desfășurare mai multe evenimente meteorologice. Vorbim de fenomene specifice instabilității atmosferice, acest lucru însemnând averse torențiale. Este foarte important acest lucru pentru că înseamnă cantități mari de apă în intervale scurte de timp.

Deja, pe lângă codurile generale care sunt în vigoare și vorbim de un cod portocaliu și de un cod galben ce vizează aceste fenomene, am avut mai multe alerte nowcasting de cod roșu, avertizări de cod roșu pentru cantități importante de apă. S-au acumulat deja peste 50- 60-70 litri pe metrul pătrat, în mod deosebit în zonele montane, unde, de altfel, este destul de periculos acolo pentru că apar scurgeri pe versanți și, în consecință, viituri rapide.

ANM, prognoza meteo: România, împărțită între furtuni şi caniculă 

Mai mult decât atât, în partea de sud-est a țării vorbim de disconfort termic accentuat, de temperaturi foarte ridicate, chiar dacă au atins izolat pragul caniculei astăzi. Deci temperatura nu este foarte ridicată. Umezeala din atmosferă face ca indicele temperatură-umezeală să atingă valori de 80 și peste 80 de unități, ceea ce înseamnă un disconfort asupra organismului uman destul de ridicat. unie să fie capricioasă, cu tot felul de fenomene meteo extreme, cu vijelii, însă vedem că suntem în iulie și acest lucru continuă.

Citeşte şi: Două trenuri cu peste 400 de călători au fost blocate de inundații în Suceava

Este specific acestei luni. Ce este mai neobișnuit este faptul că fenomenele au devenit din ce în ce mai intense, iar anul acesta s-au întins pe o perioadă foarte lungă. Practic, avem instabilitatea atmosferică în fiecare după-amiază, în diferite zone ale țării și foarte expusă a fost jumătatea vestică, acolo unde deja sunt acumulări destul de mari de apă, râurile sunt pline, solul este foarte îmbibat, în timp ce în regiunile estice de vorbim în continuare de secetă, cu toate ploile care au căzut până acum", a spus Alina Şerban, meteorolog în cadrul ANM, la Antena 3 CNN. 

ANM, prognoza meteo: Străzi transformate în râuri şi case distruse de ape

Sute de mașini cu turiști străini la bord, din țări precum Olanda și Danemarca, au rămas blocate pe un drum de munte din județul Hunedoara. S-a întâmplat în urma unei vijelii puternice. A fost nevoie de intervenția salvamontiștilor din trei județe pentru a-i salva pe oameni.

Autoritățile au intervenit pentru salvarea localnicilor, în urma unor mesaje Ro-Alert. Mulți dintre ei au rămas blocați pe drumuri din cauza puhoaielor și au fost sfătuiți să se adăpostească la un cămin cultural. Inundații sunt și în județele Mureș și Caraș-Severin, acolo unde a fost cod roșu.

Vremea a făcut ravagii în Oraviţa. Un spital a fost inundat de ape

Spitalul din Oraviţa a fost inundat, iar personalul medical a scos apa cu ajutorul mopurilor și a găleților. S-a întâmplat după o ploaie de cod roșu și a aluviunilor care s-au scurs de pe versanți pentru devierea curentului. Lângă spital a fost săpat un șanț cu ajutorul unui tractor. 

În aceste momente, în mai multe județe din țară sunt echipaje care intervin pentru a salva oamenii. De asemenea, în județul Hunedoara, sunt turiști care au rămas blocați pe drum. 

×
Subiecte în articol: Alina Şerban ANM prognoza meteo
Citește mai multe din Meteo
» Vezi toate știrile din Meteo
Cele mai noi știri
Parteneri
x close