"Într-adevăr, sunt diferențe termice uriașe. Am înregistrat astăzi valori izolat de 20-21 de grade în sudul țării, 19 grade în Capitală. Sunt temperaturi cu peste 10 grade mai ridicate decât în mod obișnuit în comparație cu muntele, unde la altitudini mai mari sunt temperaturi negative și nu mai punem în cont și vântul care suflă cu putere. Deci, cu siguranță acolo temperaturile resimțite sunt foarte scăzute în comparație cu cele de la câmpie.
ANM, prognoza meteo: Cod portocaliu şi Cod galben de vânt şi viscol puternic
De altfel, să nu uităm că până diseară rămâne în vigoare, până la ora 22:00 rămân în vigoare codurile portocalii din zona înaltă, la peste 1.700 de metri altitudine, dar și cel galben din centru, sudul și estul României.
De altfel, până în acest moment am avut rafale și de peste 70-80 de kilometri la oră în nord-estul Moldovei, prin sudul Transilvaniei. În rest, 45 la 55 la munte, anticipam peste 100-120 și până la ora 18 este valabil chiar un cod roșu pentru zona montană a județului Suceava, acolo vor fi rafale de peste 140 de kilometri la oră. Vorbim de viscol puternic și să știți că aceste alternanțe termice vor continua până la sfârșitul săptămânii.
ANM, prognoza meteo actualizată. Cum va fi vremea în România, în weekend
Mâine ne răcim un pic în jumătatea de nord-est, dar în vestul Olteniei, sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei încă mai atingem 17-18 grade. Joi în est și sud-est, inclusiv la București, ajungem la temperaturi normale.
Asta înseamnă maxime între 4 și 9 grade, dar în restul țării vom depăși 10 grade după care, până sâmbătă ajungem din nou la o vreme deosebit de caldă în sud și sud-est, maxime de peste 15 grade și apare chiar la orizont o răcire duminică luni la începutul săptămânii viitoare și n-ar fi exclus să avem și lapoviță și ninsori în zonele mai joase de relief. Deci vom avea o vreme destul de schimbătoare în perioada următoare", a spus Mihai Timu, meteorolog în cadrul ANM, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN.