Antena 3 CNN Meteo România nu scapă de sub cupola de foc. Cod Roșu pentru 13 judeţe din ţară în acest weekend

România nu scapă de sub cupola de foc. Cod Roșu pentru 13 judeţe din ţară în acest weekend

România nu scapă de sub cupola de foc. Cod Roșu pentru 13 judeţe din ţară în acest weekend
Urmează alte două zile de caniculă, în România. ANM a emis o avertizare de Cod Roşu pentru 13 judeţe. Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Iun 2024   •   20:20

România nu scapă de sub cupola de foc. Urmează alte două zile de caniculă, avertizează ANM, care anunță Cod Roșu pentru cinci județe, mâine și pentru opt județe, duminică.

Oana Păduraru, meteorolog de serviciu ANM, a explicat la Antena 3 CNN cu ce temperaturi ne vom confrunta și unde va fi cel mai rău în țară.

"Având în vedere că persistă valul de căldură în zona țării noastre, iar acesta chiar este în intensificare în regiunile din jumătatea de sud a țării și pe arii mai restrânse, în rest, a fost emis Codul Roșu atât pentru ziua de sâmbătă, cât și pentru ziua de duminică, chiar în extindere, duminică chiar către zona Capitalei. Ne așteptăm la temperaturi de 38-39° temperaturi măsurate în adăposturile meteorologice, la umbră.

În zilele următoare, în zonele vizate de Codul Roșu, în zonele vizate de codul portocaliu, temperaturile vor urca până la 37°C, iar în cele care se vor afla în sub incidența Codului Galben ne așteptăm la temperaturi maxime, în general între 31° și 34° în același timp, pe parcursul după-amiezelor și disconfortul termic va fi în accentuare în toate zonele țării, dar mai ales în cele vizate de Codul Roșu și Codul Portocaliu, unde indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

Însă pe parcursul următoarelor zile se schimbă puțin situația în regiunile din jumătatea de nord a țării, mai ales duminică, când în partea de nord va pătrunde o masă de aer ușor mai rece, care va determina scăderea valorilor de temperatură, dar totodată va crește gradul de instabilitate atmosferică în aceste zone și ne așteptăm în primul rând la averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, dar și la vijelii și căderi de grindină, iar în intervale scurte de timp sau prin cumulare, cantitățile de apă vor fi importante", a spus Oana Păduraru, meteorolog de serviciu ANM, la Antena 3 CNN. 

Cod Portocaliu de Caniculă în România

Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat

Valul de căldură va persista și se va intensifica ușor în Banat, sudul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Oltenia și Muntenia, unde se vor înregistra temperaturi cu mult mai ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade, transmite ANM pe siteul instituției. 

Cod Roşu de Caniculă în România

Fenomene vizate: val de căldură persistent și intens, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat

Zone afectate: județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș.  În județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș, valul de căldură va fi persistent și intens, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate pentru a patra zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38...39 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, transmite ANM pe siteul instituției.  

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Vremea extremă face ravagii în Europa
x close