Antena 3 CNN Mediu Specia de salcâm care poate duce la deces. Cele mai toxice plante din România

Specia de salcâm care poate duce la deces. Cele mai toxice plante din România

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 16:00 03 Feb 2023 Modificat la 16:00 03 Feb 2023
salcam
Specia de salcâm care poate duce la deces. Cele mai toxice plante din România Sursa foto: Gettymages | alexandrumagurean

Unele plante din România pot fi foarte toxice pentru organismul uman. Pericolul poate varia de la iritații ușoare ale pielii, la boli sau chiar deces. Iată care sunt cele mai toxice plante din ţara noastră

1. Lăcrămioara

În ciuda faptului că este una dintre plantele preferate ale românilor pentru mirosul său deosebit, lăcrămioara poate provoca afecțiuni gastrointestinale severe, diaree sau greaţă, dar şi dureri de cap sau iritaţii ale pielii. Toate părţile sale sunt otrăvitoare.

Prin toxicitatea sa, planta se apără de animalele care vor să se hrănească cu semințele sale.

2. Salcâmul galben

Consumul semințelor de salcâm galben poate duce la deces. Citisina, un alcaloid chinolizidinic, este cea care face această plantă să fie toxică. Ea este prezentă pe toată suprafața salcâmului galben.

3. Joianul

Planta de joian este foarte periculoasă pentru că aceasta conţine oenanthotoxin, care poate declanşa convulsii, de obicei urmate de o moarte subită. Cele mai multe toxine se regăsesc în rădăcina plantei, apoi în tulpină şi în frunze. Toxina poate intra în corp prin piele, aşadar este recomandată multă atunci când este atinsă această plantă.

4. Cucuta

Planta de cucută conţine conhydrine şi methylconine, însă coniina din ea poate perturba sistemul nervos central, iar o doză mică poate provoca insuficienţă respiratorie, astfel că în cele din urmă, planta duce la sufocare.

5. Dediţel

Planta este foarte toxică atunci când este proaspăt culeasă. Atunci când planta este tăiată sau zdrobită, poate cauza iritaţii severe ale pielii, iar dacă este înghiţită poate duce la leziuni grave ale ficatului, dar şi paralizia întregului sistem nervos central, potrivit descoperă.ro.

×
Etichete: salcâm
x close