România riscă să primească, de la Uniunea Europeană, drept sancțiune pentru lipsa reciclării deșeurilor, o amendă în valoare de 36 de milioane de euro.
În prezent, sistemele integrate de management al deșeurilor funcționează doar în 29% din țară, reciclarea plasticului fiind asumată în proporție de numai 22,5%.
Mai mult, România are termen până la finalul anului pentru închiderea a 33 de gropi de gunoi neconforme, iar în caz contrar, va fi nevoită să suporte sancțiunea venită din partea Comisiei Europene.
Andrei Corlan, purtător de cuvânt al Gărzii de Mediu, a explicat, la Antena 3 CNN, care sunt pașii pe care îi urmează România pentru a evita situația de a fi amendată.
Citește și: O fetiță româncă a murit într-un spital din Italia. Părinții îi acuză pe medici de malpraxis
"Garda de Mediu, ca autoritate de control, a aplicat multiple sancțiuni și a întocmit sesizări penale, însă aceste măsuri nu au produs efectele dorite, în vederea închiderii depozitelor neconforme.
În momentul de față, în țara noastră, din cele 68 de depozite neconforme au mai rămas doar 33.
Opt dintre ele urmează să fie închise până la data de 31 decembrie 2023, însă, în cazul celor 25 de depozite rămase, singura soluție de a le închide a fost identificarea resursei bugetare.
În acest sens, în prezent, se fac demersuri pentru exproprierea terenurilor pe care se află depozitele, urmând ca acestea să fie închise, din resursa financiară alocată din Administrația Fondului pentru Mediu, de către statul român", a spus Andrei Corlan, purtător de cuvânt Garda de Mediu.