Suprafața de teren din lume afectată de excesul de sare va crește rapid, cu efecte potențial devastatoare asupra producției alimentare. Potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, aproximativ 1,4 miliarde de hectare, reprezentând 10% din suprafața globală, sunt afectate de salinitate, iar alte 1 miliard de hectare sunt clasificate drept „în pericol”, transmite The Guardian.
Acest lucru are deja un impact serios asupra agriculturii, deoarece, la nivel mondial, aproximativ o zecime din terenurile cultivate prin irigații și o proporție similară din terenurile cultivate prin ploaie sunt afectate de excesul de sare. În unele cazuri, pierderile potențiale ale randamentului culturilor se ridică la 70 %.
Unele dintre cele mai mari și mai populate țări ale lumii sunt deosebit de afectate, inclusiv China și SUA, Rusia, Australia și Argentina. Regiunea Asiei Centrale este, de asemenea, un punct fierbinte, Afganistanul, Kazahstanul și Uzbekistanul fiind grav afectate, în timp ce Iranul și Sudanul se numără, de asemenea, printre țările care suferă cele mai grave efecte. Aceste 10 țări reprezintă 70% din solurile afectate de sare la nivel mondial.
Prima evaluare majoră a problemei salinității din sol din ultimii 50 de ani
Criza climatică și practicile agricole deficitare sunt de vină, au constatat oamenii de știință ai FAO, în prima evaluare majoră a problemei din ultimii 50 de ani. Pe măsură ce temperaturile cresc, amploarea solurilor afectate de sare este probabil să crească până la un sfert până la o treime din totalul terenurilor până la sfârșitul acestui secol, dacă tendințele actuale nu sunt oprite.
Deși unele săruri sunt necesare pentru culturi, salinitatea excesivă reduce fertilitatea solului. Prea multă sare absoarbe apa, făcând-o mai puțin disponibilă pentru a fi absorbită de plante. De asemenea, sarea modifică structura fizică a solului, determinând aglomerarea acestuia și făcându-l mai vulnerabil la eroziune.
Penuria de apă, drenajul necorespunzător și supraexploatarea solului sunt factori-cheie în spatele creșterii salinității. Creșterea nivelului mării va exacerba această situație, odată cu pătrunderea apei sărate în zonele de coastă.
Utilizarea globală a apei a crescut de șase ori în ultimul secol
Agricultorii sunt adesea împinși la practici necorespunzătoare de presiunea de a crește randamentele pe termen scurt, ceea ce creează probleme pe termen mai lung. Conform raportului, utilizarea globală a apei a crescut de șase ori în ultimul secol, iar această supraexploatare a acviferelor pentru irigații duce la salinizarea apelor subterane. De asemenea, agricultorii irigă culturile cu apă de calitate slabă sau sărată, pompează apă în exces pentru a-și hrăni culturile și utilizează în exces îngrășăminte chimice. Îndepărtarea vegetației cu rădăcini adânci, inclusiv a copacilor, poate crește, de asemenea, salinitatea solului.
FAO a constatat că, pe lângă soluționarea crizei climatice, cele mai bune modalități de a restabili fertilitatea solurilor sunt o combinație de tehnici tradiționale, cum ar fi mulcirea, intercalarea solurilor cu material liber și îmbunătățirea rotației culturilor, și inovații, inclusiv dezvoltarea de culturi rezistente la sare și utilizarea de bacterii, ciuperci și plante care elimină sau rețin sărurile.
„Foametea globală nu mai este o amenințare îndepărtată”
Practicile agricole regenerative, care se concentrează pe fertilitatea naturală a solului, ar putea juca, de asemenea, un rol. Anand Ethirajalu, director de proiect al Cauvery Calling, care sprijină peste 250.000 de fermieri în adoptarea practicilor agroecologice, a declarat că este nevoie de mai mult sprijin guvernamental. „Fără sprijinirea financiară a agricultorilor pentru a-și reface solurile, scăderea fertilității va avea un impact asupra tuturor celor care depind de hrană pentru a trăi - adică noi toți”, a spus el.
Raportul a fost prezentat miercuri la Forumul internațional privind solul și apa, care are loc la Bangkok. Situația dificilă a solurilor lumii a fost, de asemenea, în centrul atenției în această săptămână în Arabia Saudită, unde două săptămâni de discuții în cadrul convenției ONU de combatere a deșertificării urmează să se încheie vineri.
Creșterea temperaturilor globale și presiunea tot mai mare asupra agriculturii duc la uscarea terenurilor din întreaga lume. Împreună cu creșterea salinității și scăderea fertilității solului, acești factori se combină pentru a crea amenințări fără precedent la adresa producției alimentare, au avertizat experții.
Praveena Sridhar, director tehnic la Save Soil Movement, a declarat: „Foametea globală nu mai este o amenințare îndepărtată. Criza solurilor este invizibilă pentru mulți, dar impactul său va fi resimțit în fiecare colț al lumii, dacă factorii de decizie nu acționează.”