Antena 3 CNN Mediu Reciclare Sistemul Garanţie-Returnare va fi implementat de mâine. Ministrul Mediului: "Toate magazinele care vând astfel de băuturi vor fi puncte de colectare"

Sistemul Garanţie-Returnare va fi implementat de mâine. Ministrul Mediului: "Toate magazinele care vând astfel de băuturi vor fi puncte de colectare"

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 17:09 29 Noi 2023 Modificat la 17:09 29 Noi 2023
mircea fechet garantie returnare
Sistemul Garanţie-Returnare va fi implementat de mâine. Ministrul Mediului: "Toate magazinele care pun pe piaţă astfel de băuturi vor fi puncte de colectare" Sursa foto: Antena 3 CNN

Ministrul a precizat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, că nouă din zece români au auzit de acest program.

"Începând de mâine, ambalajele cu logo aferent Sistemului Garanţie-Returnare vor fi purtătoare de garanţie. Cu alte cuvinte, ori de câte ori vom cumpăra o apă minerală sau plată, o băutură răcoritoare, o bere sau o sticlă cu vin - şi vom avea 7 miliarde de astfel de recipiente puse pe piaţă în fiecare an sau mai multe - cetăţenii vor plăti o garanţie de 50 de bani, pe care o vor recupera de îndată ce vor înapoia ambalajul gol, evident, fie la acelaşi magazin, fie la orice alt magazin din România, pentru că toate magazinele care pun pe piaţă astfel de băuturi vor fi totodată şi puncte de colectare", a spus ministrul Mediului.

El a subliniat că sistemul din România va fi al doilea cel mai mare sistem de garanţie-returnare din Europa, după cel al Germaniei. Totodată, va fi "cel mai modern", deoarece autorităţile române au preluat "toate exemplele de bună practică" din legislaţia celor 13 state membre care au deja un astfel de program.

"Am învăţat din toate greşelile, din toate lucrurile care au funcţionat mai puţin, ţinând cont, totodată, de particularităţile statului român, de faptul că în România încă există un volum mare de băuturi care se comercializează în mediul rural, de faptul că din punct de vedere geografic, România prezintă anumite particularităţi.

Însă din discuţiile pe care le-am avut cu producătorii, din discuţiile pe care le-am avut cu comercianţii, cu marile lanţuri de magazine şi cu mici comercianţi pe care i-am vizitat personal, m-am asigurat că lucrurile funcţionează, m-am asigurat că toată lumea ştie ce are de făcut, la fel cum sunt convins că românii aşteaptă cu nerăbdare acest program, pentru că el va transforma România din ţara depozitării în ţara reciclării", a precizat Fechet. 

Ce trebuie să ştie românii care au strâns pet-uri acasă pentru Sistemul Garanție-Returnare

În urma popularizării intense făcute Sistemului Garanție-Returnare, mulți români au rămas cu ideea că e suficient să returneze pet-urile de plastic strânse acasă până în prezent, pentru a primi bani în schimbul lor.

Însă nu este în totalitate adevărat.

Mai multe aparate integrate în Sistemul Garanție-Returnare (SGR) sunt deja în funcțiune.

Astfel, la Cluj-Napoca, oamenii își pot primi, pe un tichet, garanția pentru pet-uri sau sticle.

Ambalaj SGR purtător de garanție: are între 0,1 și 3 litri, inclusiv, este din plastic, sticlă sau metal și are un logo și un cod de bare special

Atenție însă, nu este vorba despre orice fel de ambalaje: vor fi acceptate doar cele din plastic, sticlă sau metal, cu un volum între 0,1 și 3 litri, care au eticheta și codul de bare corespunzătoare. În plus, ambalajele nu trebuie să fie deteriorate.

Aceste ambalaje sunt destinate comercializării băuturilor alcoolice și non alcoolice, apei și sucurilor.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a explicat la Antena 3 CNN cum funcționează SGR și ce trebuie să facă românii pentru a-și recupera banii asociați garanției pentru ambalajele reciclabile.

"Românii trebuie să știe că Sistemul Garanție-Returnare va gestiona cele 7 miliarde de ambalaje pe care le vom pune pe piață începând cu 30 noiembrie, adică peste doar două zile. Aceste ambalaje vor avea un cod de bare distinct și un logo specific, pentru a putea fi mai ușor identificate pe raft. 

Ele vor fi, totodată, purtătoare de garanție. Cu alte cuvinte, atunci când vom cumpăra o sticlă cu vin, cu apă sau cu bere, un PET cu băuturi răcoritoare, vom ști că va trebui să achităm o garanție de 0,50 lei pentru acel recipient, garanție pe care o recuperăm imediat ce înapoiem ambalajul la același magazin, sau la orice alt magazin din România care vinde astfel de băuturi în astfel de ambalaje.

Ministrul Mediului: "Comercianții au șapte luni la dispoziție să epuizeze stocurile care nu sunt vândute în ambalaje SGR"

Producătorii au la dispoziție șapte luni de zile, adică până la 30 iunie 2024 să epuizeze toate stocurile (în ambalaje non-SGR), fie că vorbim despre stocurile magazinelor, fie că vorbim de stocurile distribuitorilor sau chiar stocuri ale producătorilor.

Acele produse cu un termen de valabilitate mai redus, cum ar fi fresh-urile din fructe, vor apărea imediat pe rafturile magazinelor, pentru că producătorii vor produce acele băuturi în ambalaj SGR.

Ne așteptăm să vedem destul de puține produse în ambalaj SGR în luna decembrie 2023 pe rafturile magazinelor, dar anticipăm ca, din ianuarie, acest volum să crească treptat până în luna iunie, când, teoretic, 100% vom vedea pe raft doar ambalaj SGR", a spus ministrul Mircea Fechet la Antena 3 CNN.

×
TOP articole
x close