Antena 3 CNN Mediu Reciclare S-a deschis primul centru RetuRO din Moldova. Ministrul Mediului: „O să avem și mai multe locuri de muncă”

S-a deschis primul centru RetuRO din Moldova. Ministrul Mediului: „O să avem și mai multe locuri de muncă”

centru returo bacau
Instalație de reciclare, la centrul RetuRO din Bacău. Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    16 Iul 2024   •   09:15

S-a deschis primul centru RetuRO din Moldova, în comuna Nicolae Bălcescu din Județul Bacău. Echipamentele au costat peste şapte milioane de euro, iar la acest centru vor lucra peste 150 de angajaţi.

Centrul este echipat cu opt maşini industriale de sortat, PET-uri şi doze şi alte patru echipamente pentru sortarea sticlei, având o capacitate totală de procesare a ambalajelor de până la două milioane de PET-uri şi recipiente metalice şi aproximativ un milion de sticle pe zi. 

„Capacitatea de sortare acestui centru este de 1,2 miliarde de ambalaje în fiecare an. Asta înseamnă că dacă ne raportăm la 8 miliarde câte punem pe piață în total, putem să spunem că aproape un sfert din acestea, mai puțin de un sfert, dar oricum un procent însemnat va fi sortat aici, la Bacău, lucru care mă face să fiu mândru, pentru că înseamnă că o să avem și mai multe locuri de muncă.”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Noul centru integrează echipamente de ultimă generație pentru asigurarea unui proces eficient de sortare și numărare pentru toate tipurile de ambalaje incluse în Sistemul de Garanție-Returnare

„E al doilea centru ca mărime din România. Doar cu o linie mai mică mai puțin decât Otopeniul, putem procesa, 40.000 de tone de PET pe an, respectiv 25.000 de tone de sticlă.

În șapte luni de la implementare, Sistemul de Garanție-Returnare a evoluat constant. Până la finalul lunii iunie, 2,7 miliarde de ambalaje SGR au fost puse pe piață de către producători, dintre care peste 850 de milioane au fost returnate de consumatori. 

×
Citește mai multe din Reciclare
» Vezi toate știrile din Reciclare
Cele mai noi știri
Parteneri
x close