Racheta a zburat într-un unghi extrem de abrupt, acoperind o distanță de 1099 de km înainte de a se prăbuși în apele de vest ale Japoniei la 71 de minute după decolare, potrivit lui Makoto Oniki, ministrul adjunct al apărării al Japoniei. Racheta a atins o altitudine de 5,999 km, au spus oficialii.
Datele sugerează că racheta lansată joi a fost mai puternică decât Hwasong-15, ultimul ICBM testat de Coreea de Nord, au declarat oficialii sud-coreeni. În ultimul și singurul său zbor de testare, efectuat în noiembrie 2017, Hwasong-15 a zburat 53 de minute. A atins o altitudine de 4,499 km în timp ce a acoperit o distanță de 960 de km.
Atât Oniki, cât și oficialii sud-coreeni din apărare au numit racheta lansată joi „un nou ICBM”. Înainte de lansarea de joi, Statele Unite și Coreea de Sud au avertizat că Coreea de Nord ar putea testa noul său ICBM Hwasong-17 sub pretextul unei lansări de satelit.
Hwasong-17, cel mai mare ICBM cunoscut din Coreea de Nord, a fost dezvăluit pentru prima dată în timpul unei parade militare în octombrie 2020, dar de joi nu a fost niciodată testat.
Lansarea de joi a fost cel mai îndrăzneț test de arme al Coreei de Nord din ultimii ani și a marcat sfârșitul moratoriului autoimpus asupra testelor nucleare și ICBM pe care liderul țării, Kim Jong-un, l-a anunțat înainte de a se lansa în diplomație cu președintele Donald J. Trump în 2018.
Coreea de Nord a efectuat ultimul său test ICBM în noiembrie 2017, după care a susținut că ICBM-ul său nuclear ar putea lovi orice parte a Statelor Unite continentale, informează The New York Times.
La începutul aceluiași an, a testat ceea ce a numit o bombă termonucleară în al șaselea test nuclear subteran. De când discutiile diplomatice cu Trump s-au încheiat în 2019 fără niciun acord privind încetarea sancțiunilor sau eliminarea arsenalul nuclear din Nord, Kim a promis că va construi rachete nucleare mai diverse și mai puternice.
ICBM este o rachetă sol-sol balistică cu rază lungă de acțiune (peste 5,500 de km). După faza de ascensiune, în care este folosit motorul pentru propulsie, racheta iese din atmosferă și folosește energia acumulată în timpul ascensiunii pentru a coborî spre țintă, deplasându-se pe o traiectorie balistică.
Transportă în mod exclusiv focoase termonucleare.
Coreea de Sud a răspuns lansând propria rachetă
Armata sud-coreeană a declarat că a lansat joi rachete balistice în largul coastei sale de est pentru a-și demonstra capacitățile de a răspunde oricărei agresiuni după ce Coreea de Nord a efectuat cel mai puternic test de rachete balistice intercontinentale de până acum.
La mai puțin de două ore de la lansarea nord-coreeană, Coreea de Sud a lansat o rachetă Hyunmoo-2 și un sistem tactic de rachete al armatei. Hyunmoo este principala rachetă balistică a Coreei de Sud, iar țara a construit noi versiuni ale acesteia în ultimii ani, oferindu-le focoase din ce în ce mai puternice, concepute să pătrundă și să distrugă buncărele subterane.
Avioanele sud-coreene au tras și două rachete JDAM bunker-buster.
Coreea de Sud a spus că Coreea de Nord folosește aceste ascunzători pentru a stoca active militare cheie și ca un loc sigur pentru liderii săi în timpul unui conflict.
Testele de rachete efectuate de Coreea de Sud joi au venit odată cu condamnarea fermă de către Seul a lansării ICBM de Nord.
„Coreea de Nord și-a încălcat propriul moratoriu asupra testelor ICBM pe care le promisese comunității internaționale”, a declarat armata sud-coreeană într-un comunicat.
„Aceasta este o amenințare gravă la adresa păcii și stabilității Peninsulei Coreene și a comunității internaționale, precum și o încălcare clară a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU.”
Cu testele sale de rachete de joi, armata sud-coreeană a declarat că și-a confirmat „capacitățile și disponibilitatea de a lansa lovituri de precizie la originea și instalațiile de comandă și sprijin ale lansării de rachete nord-coreene”.
Coreea de Sud și armata Statelor Unite au efectuat exerciții similare cu rachete ca răspuns la lansările ICBM ale Coreei de Nord în 2017. Într-unul dintre aceste exerciții, o rachetă americană a parcurs distanța exactă dintre punctul său de lansare și locația în care liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un , a urmărit una dintre lansările sale de ICBM, potrivit „Rage”, o carte a lui Bob Woodward.