ANRE precizează că, în luna octombrie, puterea instalată cumulată a panourilor fotovoltaice ale prosumatorilor era de 1.300 de MW, iar până la sfârșitul anului, se va ajunge la 1.500 de MW. Spre comparație, reactoarele nucleare de la Cernavodă au în total 1.400 de MW.
48.812 prosumatori erau înregistrați în România, la finalul anului trecut. Puterea instalată a acestora era de 478 de MW.
La finalul lunii octombrie 2023, numărul prosumatorilor a crescut la 101.605, iar puterea instalată, la 1.298 MW.
”Este clar că fenomenul este în plină evoluție. Estimăm că până la sfârșitul anului vom avea 1,5 GW din datele pe care le avem. Iată că vom depăși puterea celor două reactoare de la Cernavodă”, a declarat George Niculescu, președintele ANRE, într-o conferință de presă, citat de Hotnews.
ANRE precizează că există posibilitatea ca această tendință să continue și în 2024, când vor fi instalate panouri fotovoltaice de 1.000 de MW.
„La finalul anului viitor ne așteptăm să fie în funcțiune capacități de 2.500 de MW deținute de prosumatori”, a precizat Gabriel Andronache, vicepreședintele instituției.
O lege care acordă mai multe beneficii prosumatorilor a fost retrimisă de curând în Parlament de către președintele Klaus Iohannis.
Potrivit acestei legi, prosumatorii cu capacități de până la 900 kV nu plătesc dezechilibrele provocate în rețea.
„La ședința Comisiei de industrii când a fost aprobat acest amendament la lege nu a participat niciun reprezentant al ANRE. Există o directivă europeană care permite exceptări la plata dezechilibrelor doar pentru cei până în 400 kV. Evident că poziția autorității este de a respecta cadrul legislativ”, mai spune președintele ANRE.