Procesul vine după ce alte ONG-uri au câștigat în instanță obligarea statelor precum Franța și Olanda la asigurarea unor măsuri eficiente pentru atingerea neutralității climatice.
Organizația non-guvernamentală cere judecătorilor să oblige Guvernul să adopte măsurile necesare pentru reducerea cu 55 % a gazelor cu efect de seră până în anul 2030 și pentru atingerea neutralității climatice până în anul 2050.
"Depunem primul proces de pe climă din România pentru că vrem ca autoritățile să înceapă să ia măsuri concrete pentru combaterea schimbărilor climatice. Până acum am văzut din partea oficialilor noștri că semnează acorduri internaționale pentru climă, că participă la diverse evenimente internaționale și summit-uri pentru climă, iar apoi se întorc în România și nu mai fac nimic", a declarat Cătălina Copârteanu, reprezentant ONG.
"Noi solicităm Curții de Apel Cluj să oblige Guvernul României, precum și ministerele implicate, Ministerul Energiei, Ministerul Mediului să își asume obiective mult mai ambițioase pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2030 și pentru atingerea neutralității climatice până în anul 2050", a declarat avocatul, Roxana Mândruţ.
Citește și: Șeful ONU: "Omenirea, în ochiul unui uragan de categoria a cincea" | Ce se întâmplă cu încălzirea globală
Membrii organizației cer sancționarea directă a miniștrilor pentru întârzierea luării măsurilor.
"Cerem sancționarea premierului în nume personal, a ministrului energiei, Virgil Popescu și a ministrului mediului, Tanczos Barna, cu 20% din salariu minim pentru fiecare zi de întârziere de punere în aplicare a acestor măsuri", a mai declarat reprezentantul ONG.
Organizația a depus la dosarul din instanță și studii și rapoarte realizate de cercetători specializați care susțin nevoia adoptării urgente a măsurilor de combatere a schimbărilor climatice.