Însă, despre această specie rară și pe cale de dispariție, auzim din ce în ce mai mult în ultima perioadă, mai ales că ornitologii și iubitorii de natură au început să monitorizeze grupurile care au început să își facă apariția.
Pasărea, pe cale de dispariţie, s-a întors în România în urmă cu circa trei ani, însă subiectul a luat amploare în această perioadă, tot mai mulți internauți aflând despre pasărea misterioasă.
O dropie, cea mai grea pasăre capabilă să se înalțe în zbor, a fost redescoperită în România de un student de la Facultatea de Medicină Veterinară din Salonta, Bihor, care participa la erbicidarea unui teren al familiei sale.
Tânărul a găsit nu doar această pasăre rară, ci și un cuib cu trei ouă de dropie.
Această descoperire neașteptată a stârnit bucurie printre localnici, dar și în rândul cercetătorilor. Astfel, ornitologii au început să depună eforturi semnificative pentru conservarea acestei specii rare, care, după atâția ani, și-a făcut din nou simțită prezența în România.
Dropia, protejată prin lege în mai multe țări, este înscrisă pe lista globală a păsărilor pe cale de dispariție. Fiind o specie vulnerabilă, exemplarele rămase în viață sunt considerate neprețuite.
Cercetătorii din România și Ungaria au demarat acțiuni pentru protejarea acestei păsări, iar proprietarii de terenuri pot primi subvenții financiare de până la 150 de euro pe hectar pentru sprijinirea conservării speciei.
"După mai multe decenii, avem, în sfârșit, dovada faptului că dropia cuibărește în România. Ne-au trebuit 13 ani de muncă pe teren și, poate, puțin noroc ca să primim această confirmare", a declarat Asociația Grupul Milvus, potrivit a1.ro.