Antena 3 CNN Mediu Pământul își pierde „semnele vitale”. Experții avertizează că „omenirea atârnă de un fir de păr”: „Ar putea avea loc un colaps”

Pământul își pierde „semnele vitale”. Experții avertizează că „omenirea atârnă de un fir de păr”: „Ar putea avea loc un colaps”

cladiri cuprinse de flacari
Multe dintre „semnele vitale” ale Pământului au atins valori alarmante. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    09 Oct 2024   •   09:25

Multe dintre „semnele vitale” ale Pământului au atins valori alarmante, iar oamenii de știință avertizează că „omenirea atârnă de un fir de păr” și se tem că în viitor va avea loc un colaps social, transmite The Guardian.

Din ce în ce mai mulți oameni de știință analizează acum posibilitatea unui colaps social, arată raportul, care a evaluat 35 de „semne vitale” ale planetei în 2023 și a constatat că 25 au fost mai rele ca niciodată, inclusiv nivelurile de dioxid de carbon și populația lumii. Acest lucru indică o „nouă fază critică și imprevizibilă a crizei climatice”.

Temperatura suprafeței Pământului și a oceanelor a atins un maxim istoric, fapt ce a fost determinat de arderea record a combustibililor fosili, a constatat raportul. Populația umană crește cu o rată de aproximativ 200.000 de persoane pe zi, iar numărul de bovine și oi cu 170.000 pe zi, toate adăugându-se la emisiile record de gaze cu efect de seră.

Oamenii de știință au identificat 28 puncte critice, care ar duce la declanșarea unor evenimente grave, cum ar fi prăbușirea calotei glaciare masive din Groenlanda.

Încălzirea globală provoacă fenomene meteo tot mai extreme în întreaga lume, inclusiv uragane și valuri de căldură.

Oamenii de știință au explicat că scopul acestui raport a fost „de a oferi informații clare, bazate pe dovezi, care să ducă la răspunsuri informate și îndrăznețe din partea cetățenilor către cercetători și lideri mondiali. Vrem doar să acționăm sincer și să arătăm lucrurile așa cum sunt”.

Acțiunile decisive și rapide sunt imperative pentru a limita suferința umană, inclusiv reducerea arderii combustibililor fosili și a emisiilor de metan, reducerea consumului excesiv și a risipei de către bogați și încurajarea trecerii la alimente pe bază de plante.

„Ne așteptăm la un colaps parțial al societății”

„Suntem deja în mijlocul unor tulburări climatice bruște, care pun în pericol viața pe Pământ. Schimbările climatice au dus la strămutarea a milioane de oameni, iar acest fenomen s-ar putea agrava, ceea ce ar duce la o mai mare instabilitate geopolitică, posibil chiar la un colaps parțial al societății”, a declarat profesorul William Ripple, de la Universitatea de Stat din Oregon (OSU).

De asemenea, potrivit raportului, concentrațiile de dioxid de carbon și metan din atmosferă au atins, în prezent, niveluri record.

„Rata de creștere a emisiilor de metan s-a accelerat, ceea ce este extrem de îngrijorător”, a mai spus un expert.

În timp ce energia eoliană și solară au crescut cu 15% în 2023, cărbunele, petrolul și gazele au dominat în continuare. Ei au spus că există „o rezistență dură din partea celor care beneficiază financiar de actualul sistem bazat pe combustibili fosili”.

Pe măsură ce riscul ca sistemul climatic al Pământului să treacă la o stare catastrofală crește, din ce în ce mai mulți oameni de știință au început să cerceteze posibilitatea unui colaps social. Chiar și în absența colapsului global, schimbările climatice ar putea provoca milioane de decese până în 2050. 

„Numai prin acțiuni decisive putem proteja lumea, putem evita suferința umană profundă și ne putem asigura că generațiile viitoare moștenesc lumea pe care o merită. Viitorul umanității atârnă de un fir de păr”, se mai arată în raport.

×
Citește mai multe din Mediu
» Vezi toate știrile din Mediu
Cele mai noi știri
Parteneri
x close