Antena 3 CNN Actualitate Filmul tragediei de la Jepii Mici, unde o fată de 19 ani a fost ucisă de urs: „Am încercat să fac tot ce mi-a stat în putere să o salvez”

Filmul tragediei de la Jepii Mici, unde o fată de 19 ani a fost ucisă de urs: „Am încercat să fac tot ce mi-a stat în putere să o salvez”

Ovidiu Stan
4 minute de citit Publicat la 14:31 10 Iul 2024 Modificat la 15:33 10 Iul 2024
profimedia-0389872809
Când a trecut pe cărare cu iubitul ei, animalul sălbatic a atacat-o pe fata de 19 ani. Sursa foto: Profimedia Images

Cazul fetei de 19 ani, ucisă, târâtă şi mâncată de urs în râpă, pe cel mai cunoscut traseu montan, Jepii Mici, de pe Valea Prahovei, a şocat mulţi oameni.

Au fost întocmite două dosare penale după tragedia de la Jepii Mici, în urma căreia o tânără de 19 ani a fost omorâtă de un urs. Poliţiştii cercetează moartea fetei, dar şi uciderea ursului de către un vânător. 

Este puțin probabil ca la acest moment autoritățile să poată lua măsuri, după ce ministrul Mediului a anunțat că ar trebui făcută o relocare, dat fiind faptul că numărul populației de urs s-a dublat în România, după 2020. 

Autorităţile au deschis două dosare penale în acest caz. Primul este pentru ucidere din culpă, în cazul tinerei de 19 ani care nu a avut nicio șansă în fața ursului.

Când a trecut pe cărare cu iubitul ei, animalul sălbatic a atacat-o. Ulterior, au intervenit salvatorii, care nu s-au putut apropia o perioadă de timp, pentru că ursul rămăsese în zonă, considerând că fata este prada lui. 

Atunci s-a dispus și împușcarea ursului de către un paznic de vânătoare. 

S-a deschis un alt dosar penal în acest caz, şi este vorba de braconaj cinegetic, pe care îl instrumentează Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia. Paznicul de vânătoare a trebuit să se ducă să dea subsemnatul, să facă declaraţii.

Din primele informaţii, se va da neînceperea urmăririi penale, pentru că este o chestiune de procedură, însă și de această dată autoritățile se complică în legislație. Specialiştii spun că legislația nu se corelează cu realitatea din teren. 

Sunt speriați, de asemenea, și turiștii, dar și localnicii, care spun că nu mai pot trece de urs ziua în amiaza mare, că vin chiar până la casele lor şi caută în gunoaie. 

Filmul tragediei de pe Jepii Mici

Ora 15.45: Primul apel la 112. Iubitul fetei a chemat salvatorii. Tânărul striga în telefon că sunt atacați de urs și că acesta a prins fata pe care a tras-o de un picior și că nu a mai văzut ce a făcut cu ea.

Ora 17.00: Elicopterul SMURD ajunge în zonă. Salvatorii îl găsesc pe băiat. Aceștia coboară în rapel 120 de metri în vale, dar tânăra de 19 ani era deja decedată. Ursul era lângă ea și a sărit să-i atace și pe salvamontiști. Inițial au vrut să recupereze trupul cu ajutorului elicopterului, dar misiunea a fost anulată.

Ora 21.00: Un vânător omoară animalul agresiv. Salvatorii recuperează trupul fetei din râpă. 

Prima reacţie a iubitului fetei mâncată de urs

Iubitul fetei ucise de urs a reacţionat şi spune că „a fost un accident şi atât”.

„Nu pot să declar nimic. Ce a fost de declarat am declarat, s-a întâmplat un accident şi atât. (...) Imaginaţi-vă cum este pentru mine şi pentru persoanele apropiate ei”.

Întrebat cum a ajuns ursul lângă ei, tânărul spune că: „e pădure, la urma urmei. Nu am apucat să-l vedem... Am încercat să fac tot ce mi-a stat în putere să o salvez. dar... 

Nu faceţi prostia de a merge neechipaţi cu spray de urşi pe munte, pentru că se întâmplă nenorociri”, a spus iubitul victimei.

Cine este tânăra ucisă de urs: fata de 19 ani terminase liceul în iunie

Tânăra de 19 ani atacată de urs şi ucisă tocmai terminase liceul în luna iunei.

Toată lumea este îngrozită pentru că acest atac al ursului caracterizat de ferocitate, după ce a târât-o pe victimă în râpă, a ucis-o şi nu mai voia să plece de acolo.

Inclusiv operațiunea salvamotiștilor în acest caz a fost una de lungă durată.

Deţinătoarea sanctuarului de urși de la Zărnești: Nu cred că ursul a tras-o în prăpastie

"La noi, se umblă la efect, și nu la cauză. Ce s-a întâmplat exact ar trebui să știm. De ce ursul acela era acolo. E un traseu montan, acolo turiștii circulă des, este foarte frumos, mii de turiști circulă și niciunul nu s-a întâlnit cu ursul (...).

Fondul forestier, regia care se ocupă de acest fond de vânătoare forestier ar trebui să știe câți urși are și să-i poată ține.

Exact cum paznicul de vânătoare a apărut când a fost accidentul, ar trebui păziți urșii aceștia, pentru că pe acest traseu se știe că sunt turiști care urcă. 

Ideea că ursul a tras-o în prăpastie, a împins-o cu laba și fel de fel de bazaconii de-astea nu le pot comenta, pentru că nu cred. 

Avem în rezervații 130 de urşi și cunosc foarte bine comportamentul lor de 20 de ani. 

E căldură și în sanctuar, deci asta nu explică nici prezența ursului şi nu știm cât de departe e prăpastia aceea, nici ce a făcut tânărul respectiv în timpul ăsta, sunt foarte multe întrebări la care ar trebui să se răspundă.

În primul rând să se treacă la o gestionare a populației de urși, a numărătorii lor, pentru că tot se spune că sunt prea mulți urşi, că s-a dublat numărul lor. 

Să știm odată câți urși avem, ce pădure a mai rămas, cât ne permitem, fondurile forestiere să primească fonduri să-i hrănească pe urşi în pădure", a spus Cristina Lapis, deţinătoarea sanctuarului de urşi de la Zărneşti.

×
TOP articole
x close