Un urs a fost observat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe o stradă din nordul municipiului Ploieşti.
Ulterior, animalul s-a retras în afara orașului, însă autoritățile nu au reușit să îl prindă nici acum, deși l-au tranchilizat.
"Municipiul Ploiești este bine conectat la păduri care găzduiesc populații de urși, nu putem spune același lucru despre capitală.
Există o certitudine că există din ce în ce mai multe conflicte între urs și om, conflicte în urma cărora, din nefericire, oamenii au de suferit.
Fie că sunt mușcați sau vătămați de urși, fie că rămân fără animale în gospodărie.
Din acest punct de vedere, Academia Română ne-a trimis un aviz la proiectul de ordine de ministru pe care Ministerul Mediului l-a propus. A diminuat cotele de prevenție și de intervenție.
Am convocat la sediul ministerului Mediului grupul de lucru privind carnivore mari, în vederea analizării răspunsului Academiei Române și am dispus colegilor mei ca într-un interval scurt, cred eu, de 24 de ore, să avem un nou ordin pe care să-l putem trimite în procedura de avizare și de aprobare.
Întrebat dacă această cotă a urșilor sau mamiferelor împușcate s-ar putea mări, ministrul a răspuns:
"În acest moment nu este hotărâtă o cifră, însă, Academia Român, față de numărul inițial care depășea 400 de exemplare, a aprobat o cotă de prevenție de 140 de urși. Și o cotă de intervenție de 80 de astfel de animale.
Un lucru este cert, nu avem foarte mult timp la dispoziție.
În ultimele săptămâni incidentele despre care vorbeam s-au întețit și îmi este teamă că putem asista la o tragedie", a spus Mircea Fechet, ministrul Mediului, la Antena 3 CNN.