Antena 3 CNN Mediu Ministrul Mediului anunţă măsuri pentru protejarea prosumatorilor: „O soluție utilă este finanțarea stocării"

Ministrul Mediului anunţă măsuri pentru protejarea prosumatorilor: „O soluție utilă este finanțarea stocării"

mircea fechet
Ministrul Mediului, Mircea Fechet. Susa Foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    24 Aug 2024   •   00:11

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că o soluţie pentru a ajuta prosumatorii să fie mai eficienți din punct de vedere energetic ar fi ca Guvernul să finanţeze bateriile de stocare. În prezent, povara costurilor pentru aceste echipamente sunt în sarcina românilor care vor să folosească sau să-și instaleze panouri fotovoltaice. Mai mult, el a spus că în cursul săptămânii viitoare va definitiva un ghid în acest sens şi va oferi toate informaţiile necesare, scrie Digi24. 

„Eu îmi propun să finanțăm și baterii. O soluție utilă este finanțarea stocării. Ea nu va rezolva în totalitate problema decuplării automate a unui prosumator atunci când rețeaua este supraîncărcată.

 Însă, cu siguranță va ajuta acel prosumator să fie mai eficient din punct de vedere energetic și să poată folosi noaptea ceea ce produce ziua, lucru care astăzi nu se poate întâmpla în lipsa unor unități de stocare", a spus Ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Potrivit acestuia au avut loc discuții la nivelul Guvernului acolo unde a fost identificată nevoia de a finanța și acumulatori.

În acest context, românii care vor să folosesc sau vor să-și instaleze panouri fotovoltaice vor avea în cursul săptămânii viitoare un ghid în cest sens.

„Săptămâna viitoare vom definitiva acest ghid și vă voi oferi toate informațiile cel mai probabil în ziua de marți sau de miercuri. Încă nu am luat această decizie”, a mai spus Mircea Fechet.

Parlamentarii PNL vor propune amendamentele necesare

Şi Nicolae Ciucă a comentat prevederile actuale care îi obligă pe prosumatori să investească suplimentar în capacități de stocare a energiei. Acest transfer al poverii financiare, spune liderul PNL, poate descuraja românii să folosească sau să-și instaleze panouri fotovoltaice.

În acest context, într-o postare pe Facebook, Nicolae Ciucă a spus că sunt necesare modificări legislative care să introducă programe de sprijin pentru prosumatorii existenți.

"Transferarea întregii poveri financiare doar asupra prosumatorului - prin obligarea acestuia de a investi suplimentar în capacități de stocare - va avea efectul advers, de descurajare a oamenilor să folosească sau să-și instaleze panouri fotovoltaice.

Câștigarea independenței energetice implică creșterea ponderii surselor regenerabile în producția națională, însă noile prevederi referitoare la achiziționarea mediilor de stocare pot să îngreuneze acest proces. Sunt necesare modificări legislative care să introducă programe de sprijin pentru prosumatorii existenți sau măsuri care țin de managementul întregului sistem energetic, astfel încât efortul privind creșterea capacităților de producere și stocare a energiei electrice verzi să nu apese puternic pe buzunarele românilor.

În prezent există - atât prin PNRR, cât și prin Fondul de Modernizare - proiecte de instalare a panourilor fotovoltaice, care includ și capacități de stocare. Ca prim-ministru, am facilitat finanțări europene pentru realizarea în țară a unor asemenea capacități. Conform solicitării președintelui Klaus Iohannis, parlamentarii PNL vor propune amendamentele necesare pentru ca forma legii să răspundă nevoilor prosumatorilor", a scris Nicolae Ciucă, pe Facebook. 

 

 

×
Citește mai multe din Mediu
» Vezi toate știrile din Mediu
Cele mai noi știri
Parteneri
x close