Antena 3 CNN Mediu Îngrijorare din cauza unor bile negre "misterioase" care au început să apară pe plaje. "Sunt foarte lipicioase, se prind de orice"

Îngrijorare din cauza unor bile negre "misterioase" care au început să apară pe plaje. "Sunt foarte lipicioase, se prind de orice"

bille-plaja-australia
Două plaje din Sydney au fost închise după ce autoritățile de mediu au găsit mii de bile negre, de mărimea unei mingi de golf. FOTO: Captură video Youtube
de G.M.    |    16 Oct 2024   •   15:05

Două plaje din Sydney au fost închise după ce autoritățile de mediu au găsit mii de bile negre, de mărimea unei mingi de golf, scrie The Guardian.

Plaja Cooge a fost închisă marți după-amiaza, iar Gordons Bay în ziua următoare.

Din primele verificări obiectele misterioase ar fi tar balls, adică resturi de petrol care intră în contact cu apă, nisip și deșeuri și pot fi purtate de curenți.

„Este o sursă de poluare cu combustibili fosili care este foarte lipicioasă și se prinde de orice lucru cu care intră în contact și care plutește în ocean”, a declarat

Louise Morris, șefa campaniei pentru petrol și gaze din cadrul Societății australiene pentru Conservarea Mediului Marin.

Se formează după o deversare, când petrolul este purtat de valuri și curenți, ceea ce îl face să se coaguleze. „Cu cât se lipește mai mult de alte substanțe, cu atât se solidifică”, a explicat Morris.

Unele dintre aceste bile ajung pe fundul oceanului, iar altele plutesc.  

Astfel de bile „misterioase” au apărut și în Golful Mexic, unde există frecvent scurgeri de petrol.

Autoritățile portuare au declarat că operatorii navelor nu au raportat nicio deversare de petrol.

Având în vedere faptul că au fost descoperite numeroase astfel de bile pe țărm, Morris atrage atenția asupra faptului „că cel puțin jumătate” s-ar putea afla în ocean, iar asta pune în pericol viața marină. Dacă sunt înghițite de animale, aceste bile le pot împiedica să digere hrana. În plus, acestea sunt periculoase și pentru oameni, întrucât sunt pline de substanțe chimice cancerigene.

Ambele plaje rămân închise și au fost demarate operațiuni de îndepărtare și eliminare a deșeurilor.  

×
Subiecte în articol: Australia mediu poluare
Parteneri
x close