Antena 3 CNN Mediu Încălzirea globală Ninsori și ger VS veri caniculare | Motivul pentru care încă avem parte de valuri de frig brutale, chiar dacă planeta se încălzește la niveluri record

Ninsori și ger VS veri caniculare | Motivul pentru care încă avem parte de valuri de frig brutale, chiar dacă planeta se încălzește la niveluri record

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 17:31 15 Ian 2024 Modificat la 17:31 15 Ian 2024
furtuna zapada
De ce încă avem parte de valuri de frig brutale, chiar dacă planeta se încălzește la niveluri record Sursa foto: Getty

Pe măsură ce căldura fără precedent face loc frigului, aceasta poate oferi ”combustibil” pentru cei care neagă schimbările climatice și care arată temperaturile scăzute ca fiind o dovadă că încălzirea globală este supraestimată.

Dar oamenii de știință sunt clari: fenomenele extreme de frig vor continua să apară chiar dacă iernile se vor încălzi în general.

Recordurile de căldură la nivel global depășesc recordurile de frig - 2023 a fost cel mai cald an înregistrat cu o marjă uriașă. Și chiar dacă SUA se luptă acum să facă față unor rafale intense de zăpadă abundentă, pe termen lung, criza climatică provocată de om a dus la o tendință alarmantă de dispariție a zăpezii în emisfera nordică, notează CNN într-o amplă analiză.

Unii oameni de știință spun că schimbările climatice ar putea chiar să joace un rol în aceste valuri de frig, deoarece încălzirea din Arctica crește probabilitatea ca aerul polar înghețat să se răspândească spre sud.

Ce explică frigul?

Vremea noastră este puternic influențată de curentul cu jet, adică un râu ondulat de aer care se deplasează rapid la înălțime în atmosferă.

Atunci când curentul cu jet se deplasează spre sud, poate împinge aerul rece arctic în America de Nord, Europa și Asia. Atunci când se retrage spre nord, aerul cald se va împinge, de asemenea, mai la nord.  O mare oscilație de înaltă presiune deasupra Europei în ianuarie, anul trecut, a dus la temperaturi de iarnă record.

Mai există și un alt factor de luat în considerare: vortexul polar, o centură de vânturi puternice care se află extrem de sus în stratosferă - deasupra nivelului curentului cu jet - în jurul Polului Nord.

Vortexul polar este ca un vârtej. În starea sa normală, se rotește foarte repede, menținând aerul extrem de rece blocat în regiunea arctică. Dar poate fi perturbat și deviat de la cursul său, devenind întins și distorsionat, împrăștiind aer rece și influențând traiectoria curentului cu jet.

S-a întâmplat în 2021, când un frig năprasnic a provocat 250 de morți în Texas și a lăsat fără curent electric mari părți ale statului.

Antarctica se încălzește mai repede decât restul Pământului

Aici intervine legătura cu schimbările climatice. Unii oameni de știință cred că întreruperile vortexului polar și modificările curentului cu jet sunt determinate de încălzirea din Arctica, care se încălzește de aproximativ patru ori mai repede decât restul planetei.

Ideea a început să prindă contur de la o lucrare din 2012 a lui Jennifer Francis, cercetător senior la Woodwell Climate Research Center din Massachusetts.

Aceasta a constatat că, pe măsură ce Arctica se încălzește, diferența dintre temperaturile reci din nord și temperaturile calde din sud duce la un curent jet mai slab și mai greu, care împinge aerul foarte rece spre sud.

Lucrarea sa, care a fost foarte dezbătută, a dat startul unor cercetări suplimentare în acest domeniu științific în curs de dezvoltare.

În 2021, Judah Cohen, climatolog la Massachusetts Institute of Technology, a publicat o cercetare care a descoperit că încălzirea rapidă în unele părți ale Arcticii, combinată cu căderile mari de zăpadă din Siberia, a făcut ca fluxul jet să fie mai ondulat și a făcut ca vortexul polar să se abată de la curs.

"Nu susținem că iernile devin mai reci în general", a declarat Cohen pentru CNN anul trecut. Dar ideea că schimbările climatice vor însemna mai puține oscilații între temperaturile extreme este "o simplificare exagerată", a spus el.

Cu toate acestea, acest domeniu științific rămâne foarte incert, iar alții au afirmat că legăturile dintre încălzirea Arcticii și valurile de frig sunt departe de a fi clare.

Deși au existat o serie de ierni foarte friguroase în emisfera nordică care au coincis cu ierni calde în Arctica, dificultatea constă în a deosebi cauza de efect, a declarat James Screen, profesor de științe climatice la Universitatea Exeter, ale cărui cercetări au concluzionat că încălzirea Arcticii nu este un factor declanșator al iernilor mai reci.

Schimbările climatice pot duce la furtuni dezastruoase de iarnă

Valurile extrem de reci pot fi explicate prin variabilitatea normală a climei, a declarat Screen. Cu alte cuvinte, chiar dacă iernile se încălzesc, se vor produce în continuare fenomene extreme de frig.

Iar schimbările climatice pot influența, de asemenea, severitatea furtunilor de iarnă, deoarece o atmosferă mai caldă poate reține mai multă umiditate, ceea ce duce la ploi sau ninsori mai intense atunci când acestea cad.

În timp ce oamenii de știință încearcă să deslușească legăturile complexe dintre schimbările climatice și perioadele de frig intens, toți sunt de acord asupra unui lucru: tendința este de a avea ierni mai calde.

"Dacă ne uităm la date, observăm că, pe termen lung, încălzirea globală duce la mai puține și mai puține fenomene extreme de frig", a declarat Screen.

×
TOP articole
x close