Antena 3 CNN Externe Flatulența fiecărei vaci îi va costa pe fermieri câte 100 de dolari. De ce va fi impusă prima taxă pe carbon pentru animale din lume, în Danemarca

Flatulența fiecărei vaci îi va costa pe fermieri câte 100 de dolari. De ce va fi impusă prima taxă pe carbon pentru animale din lume, în Danemarca

Flatulența fiecărei vaci îi va costa pe fermieri câte 100 de dolari. De ce va fi impusă prima taxă pe carbon pentru animale din lume, în Danemarca
Fermă de vaci pentru producția de lapte. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    27 Iun 2024   •   06:00

Producătorii de lactate din Danemarca riscă să plătească o taxă anuală de 672 de coroane (96 de dolari) pe vacă pentru emisiile care încălzesc planeta și pe care animalele le generează, potrivit CNN.

Guvernul de coaliție al țării a convenit, săptămâna aceasta, să introducă prima taxă din lume pe emisiile de carbon în agricultură. Aceasta va însemna noi taxe pe animale începând cu 2030.

Danemarca este un mare exportator de lactate și carne de porc, iar agricultura este cea mai mare sursă de emisii de carbon din țară. Acordul de coaliție - care presupune, de asemenea, investirea a 40 de miliarde de coroane (3,7 miliarde de dolari) în măsuri precum împădurirea și crearea de zone umede - este menit să ajute țara să își îndeplinească obiectivele climatice.

"Prin acordul de astăzi, investim miliarde în cea mai mare transformare a peisajului danez din ultimul timp", a declarat, marți, ministrul de externe Lars Lokke Rasmussen într-o declarație. "În același timp, vom fi prima țară din lume cu o taxă (pe carbon) pe agricultură".

Industria daneză a lactatelor a salutat în general acordul și obiectivele acestuia, dar i-a înfuriat pe unii fermieri.

Măsura vine la doar câteva luni după ce fermierii au organizat proteste în întreaga Europă, blocând drumurile cu tractoare și aruncând cu ouă în Parlamentul European din cauza unei lungi liste de reclamații, inclusiv nemulțumiri cu privire la reglementările de mediu și birocrația excesivă.

Sistemul alimentar mondial are o contribuție uriașă la criza climatică, producând aproximativ o treime din emisiile de gaze cu efect de seră.

Creșterea animalelor are un impact deosebit de mare, reprezentând aproximativ 12% din emisiile globale în 2015, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. O parte din această poluare provine din metan, un gaz cu efect puternic de încălzire a planetei produs de vaci și de alte animale prin râgâieli și bălegar.

Reducerea emisiilor generate de creșterea animalelor

Taxa, care urmează să fie aprobată de parlamentul danez la sfârșitul acestui an, va fi de 300 de coroane (43 de dolari) pe tonă (1,1 tone) de emisii de CO2 echivalente provenite de la animale începând din 2030, urmând să crească la 750 de coroane (107 dolari) în 2035.

Se va aplica o reducere de impozit de 60 %, ceea ce înseamnă că fermierii vor fi taxați efectiv cu 120 de coroane (17 $) pe tona de emisii provenite de la animale pe an, începând cu 2030, ajungând la 300 de coroane (43 $) în 2035.

În medie, vacile de lapte daneze, care reprezintă cea mai mare parte a populației de bovine, emit 5,6 tone de echivalent CO2 pe an, potrivit Concito, un grup ecologist din Danemarca. Utilizarea cotei reduse de impozitare de 120 de coroane duce la o taxă de 672 de coroane pe vacă (96 de dolari).

Cu reducerea fiscală în vigoare, această taxă va crește la 1.680 de coroane pe vacă în 2035 (241 de dolari).

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Val de zboruri întârziate în România. Sezonul vacanţelor a început ca un coşmar
x close