Antena 3 CNN Mediu Încălzirea globală O mică pată albastră deasupra Groenlandei ar putea avea efecte devastatoare asupra climei: „Acest fenomen era prezis pentru anul 2100”

O mică pată albastră deasupra Groenlandei ar putea avea efecte devastatoare asupra climei: „Acest fenomen era prezis pentru anul 2100”

O mică pată albastră deasupra Groenlandei ar putea avea efecte devastatoare asupra climei: „Acest fenomen era prezis pentru anul 2100”
Încetinirea curentului oceanic care transportă apă caldă de la tropice spre nordul Atlanticului (AMOC) ar putea provoca furtuni violente ce vor lovi coastele de vest ale Europei. Foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Iun 2024   •   06:03

O mică pată albastră care ar putea avea consecințe devastatoare. Este concluzia unui oceanograf german care a observat un fenomen climatic prezis pentru anul 2100, dar care se întâmplă mult mai repede. Întreaga emisferă nordică ar putea fi afectată de această schimbare.

Situată în largul coastelor Groenlandei, această „pată albastră de pe harta termică globală” ar fi legată de un fenomen climatic „foarte îngrijorător”, crede Stefan Rahmstorf, oceanograf german, care și-a exprimat îngrijorarea într-un interviu acordat De Morgen, potrivit La Libre Belgique.

Această mică pată nu ar trebui să fie acolo în 2024, spune acesta. „Modelele climatice au prezis acest fenomen pentru anul 2100, fără a fi sigur că se va întâmpla, dar cu siguranță nu pentru astăzi”, explică el. „Această pată albastră reprezintă un loc în care temperatura scade. Încălzirea globală nu are ca rezultat doar încălzirea globală a planetei. Unele zone devin tot mai reci, cu o dereglare completă a anotimpurilor: prăbușirea curentului oceanic care alimentează emisfera nordică cu căldură”, continuă oceanologul.

Într-adevăr, această pată albastră este consecința sfârșitului curentului marin Gulf Stream. „Trebuie să evităm cu orice preț prăbușirea Curentului Golfului, este o catastrofă. Odată oprit, se așteaptă ca acest flux să stea departe o mie de ani sau mai mult. Iar studiile recente arată că riscul este mult mai mare decât credeam”.

Curentul Golfului, care reglează clima în emisfera nordică, s-ar putea prăbuși, aducând haosul climatic pe Pământ

Consecința ar fi o scădere a temperaturilor în Europa occidentală și în țările din nord cu aproximativ 3 grade la fiecare zece ani. Iernile ar fi cu 10 până la 15 grade mai reci. Verile ar fi mai răcoroase. Temperaturile din iulie și august ar corespunde celor pe care le cunoaştem în lunile aprilie și mai.

Circulația Oceanului Atlantic stă la baza Curentului Golfului (Gulf Stream), sistemul meteorologic ce produce vremea caldă și moderată în Europa. Ea este la cel mai scăzut nivel din ultimii 1000 de ani, iar schimbările climatice sunt o cauză probabilă, potrivit noilor date descoperite de oamenii de știință din întreaga lume.

Încetinirea curentului oceanic care transportă apă caldă de la tropice spre nordul Atlanticului (AMOC) ar putea provoca furtuni ce lovesc coastele de vest ale Europei, ierni mai intense și o climă haotică în perioadele de vară.

Cele mai recente studii arată că marele sistem de curenți oceanici (care include și Curentul Golfului) își pierde stabilitatea, apropiindu-se potențial de un punct de colaps cu efecte negative asupra întregii planete. Cauza acestei tendințe este complexă, dar toți factorii majori sunt în mod clar legați de un singur lucru: schimbările climatice.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Terenuri care costă cât o ceașcă de cafea pe metru pătrat
x close