Noile cercetări sugerează că nu există nicio modalitate de a opri creșterea nivelului mărilor, chiar dacă lumea ar înceta să mai emită astăzi emisii care încălzesc planeta, relatează CNN.
Studiul, publicat ieri în revista Nature Climate Change, a constatat că pierderea totală de gheață din calota de gheață a Groenlandei va declanșa o creștere de cel puțin 25.4 centimetri a nivelului mării, indiferent de scenariile de încălzire a climei. Aceasta este, în general, aceeași cantitate pe care mările globale au crescut deja în ultimul secol din cauza topirii ghețarilor din Groenlanda, Antarctica, dar și din cauza expansiunii termice (atunci când apa oceanică se extinde pe măsură ce se încălzește) combinate.
Cercetătorii de la Institutul Geologic al Danemarcei și al Groenlandei au observat schimbările în volumul stratului de gheață din Groenlanda și din jurul acesteia și au constatat că scurgerea apei de topire a fost principalul factor determinant.
Creșterea nivelului mării va avea loc "indiferent de orice cale climatică viitoare previzibilă în acest secol"
Folosind "o teorie bine stabilită", cercetătorii au putut determina că aproximativ 3,3% din calota glaciară a Groenlandei – echivalentul a 110 trilioane de tone de gheață – se va topi în mod inevitabil, pe măsură ce calota de gheață reacționează la schimbările care au avut loc deja.
Creșterea nivelului mării ca urmare a acestei gheațe topite va avea loc "indiferent de orice cale climatică viitoare previzibilă în acest secol", potrivit autorului principal Jason Box, om de știință la Geological Survey of Denmark and Greenland, citat de G4Media.
Deși autorii nu au specificat un termen, ei prevăd că modificarea nivelului mării poate avea loc între momentul actual și sfârșitul secolului.
Groenlanda conține suficientă gheață încât, dacă s-ar topi toată, ar putea ridica nivelul mării cu aproximativ 7.62 de metri în întreaga lume. Cercetătorii subliniază faptul că o creștere a nivelului mării de 6 metri nu înseamnă că acesta va crește în mod egal pe tot globul, lăsând unele locuri devastate în timp ce nivelul mării scade în altele.
Înainte ca schimbările climatice provocate de om să se declanșeze, temperaturile de aproape 32 de grade Celsius în Groenlanda erau nemaiîntâlnite. Dar, începând cu anii 1980, regiunea s-a încălzit cu aproximativ 1,5 grade pe deceniu – de patru ori mai repede decât ritmul global – ceea ce face ca temperaturile să fie cu atât mai probabil să depășească pragul de topire.
Cantitatea de gheață care s-a topit în Groenlanda numai între 15 și 17 iulie – 6 miliarde de tone de apă pe zi – ar fi suficientă pentru a umple 7,2 milioane de piscine olimpice, potrivit datelor furnizate de Centrul Național de Date privind Zăpada și Gheața din SUA.