Antena 3 CNN Mediu Încălzirea globală Copernicus: Anul 2023, pe punctul de a devenit cel mai cald an înregistrat vreodată

Copernicus: Anul 2023, pe punctul de a devenit cel mai cald an înregistrat vreodată

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 09:43 08 Noi 2023 Modificat la 09:43 08 Noi 2023
incalzire globala profimedia images
Copernicus: Anul 2023, pe punctul de a devenit cel mai cald an înregistrat vreodată Sursa foto: Profimedia Images

Luna trecută a fost cel mai călduros octombrie şi a spulberat masiv recordul anterior de temperatură din octombrie, din 2019, a declarat Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE.

"Recordul a fost doborât cu 0,4 grade Celsius, ceea ce reprezintă o marjă uriașă", a declarat directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess, care a descris anomalia de temperatură din octombrie ca fiind "extremă".

Căldura este rezultatul emisiilor continue de gaze cu efect de seră generate de activitatea umană, combinate cu apariția fenomenului El Nino, care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific.

La nivel global, temperatura medie a aerului la suprafață în octombrie a fost cu 1,7 grade Celsius mai mare decât în aceeași lună din perioada 1850-1900, pe care Copernicus o definește ca fiind perioada preindustrială.

Octombrie record înseamnă că 2023 este acum "aproape sigur" că va fi cel mai cald an înregistrat, a precizat C3S într-un comunicat. Recordul anterior a fost înregistrat în 2016 - un alt an El Nino.

Singura altă dată înainte de octombrie când o lună a mai depășit recordul de temperatură cu o marjă atât de mare a fost în septembrie 2023.

"Septembrie ne-a surprins foarte, foarte mult. Așa că, după luna trecută, este greu de stabilit dacă ne aflăm într-o nouă stare climatică. Dar acum recordurile continuă să se prăbușească și mă surprind mai puțin decât acum o lună", a declarat Burgess.

Schimbările climatice alimentează fenomene extreme din ce în ce mai distructive. În acest an, acestea au inclus inundații care au ucis mii de oameni în Libia, valuri de căldură severe în America de Sud și cel mai grav sezon de incendii de vegetație înregistrat vreodată în Canada.

În ciuda faptului că țările și-au stabilit obiective din ce în ce mai ambițioase de reducere treptată a emisiilor, acest lucru nu s-a întâmplat până acum. Emisiile globale de CO2 au atins un nivel record în 2022, potrivit Mediafax.

×
x close