Antena 3 CNN Mediu Încălzirea excesivă a oceanelor a provocat cea mai mare albire a recifelor de corali din istorie: „Poate avea consecințe grave”

Încălzirea excesivă a oceanelor a provocat cea mai mare albire a recifelor de corali din istorie: „Poate avea consecințe grave”

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 20:58 18 Oct 2024 Modificat la 21:01 18 Oct 2024
albirea coralilor orceane
Albirea în masă a recifelor de corali din întreaga lume este acum cea mai extinsă înregistrată vreodată. Sursa foto: Getty Images

Albirea în masă a recifelor de corali din întreaga lume, începând din februarie 2023, este acum cea mai extinsă înregistrată vreodată, a declarat săptămâna aceasta, pentru Reuters, National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), potrivit CNN.

Un procent uluitor de 77% din zonele recifelor de corali din lume - de la Oceanul Atlantic la Oceanul Pacific și la Oceanul Indian - au fost supuse până în prezent stresului termic de nivel de înălbire, conform datelor din satelit, pe măsură ce schimbările climatice alimentează temperaturi record și aproape record ale oceanelor din întreaga lume.

„Acest eveniment continuă să crească ca amploare spațială și am depășit recordul anterior cu mai mult de 11% în aproximativ jumătate din timp”, a declarat pentru Reuters coordonatorul NOAA Coral Reef Watch, Derek Manzello.

„Acest lucru poate avea ramificații grave pentru răspunsul final al acestor recife la aceste evenimente de albire”.
Autoritatea NOAA pentru recifele de corali a declarat evenimentul global de albire în aprilie 2024, fiind al patrulea de acest fel din 1998. Recordul anterior, din perioada de înălbire în masă 2014-2017, a afectat puțin sub 66% din suprafața recifelor din lume.

Cea mai gravă albire în masă a coralilor din istorie

Declanșată de stresul termic din oceanele calde, albirea coralilor are loc atunci când coralii expulzează algele colorate care trăiesc în țesuturile lor. Fără aceste alge utile, coralii devin palizi și sunt vulnerabili la înfometare și boli. Un coral decolorat nu este mort, dar temperaturile oceanelor trebuie să se răcească pentru a exista speranțe de recuperare.

Se estimează că cel puțin 14% din coralii rămași în lume au murit în ultimele două fenomene globale de albire.

Deși această înălbire în masă este deja cea mai răspândită, afectând recifele din 74 de țări și teritorii, NOAA nu a numit-o până acum „cea mai gravă” din istorie. În lunile și anii următori, oamenii de știință vor efectua evaluări subacvatice ale coralilor morți pentru a ajuta la evaluarea gravității pagubelor.

„Va fi un record în ceea ce privește impactul”

„Pare probabil că va fi un record în ceea ce privește impactul”, a spus Manzello. „Nu am mai avut niciodată un eveniment de albire a coralilor atât de mare”.

Doar în ultimele șase săptămâni, albirea a fost confirmată în apele din Palau, Guam și Israel. De asemenea, stresul termic rămâne ridicat în Caraibe și în Marea Chinei de Sud.

Ca răspuns la recordul de înălbire, oamenii de știință au convocat o sesiune specială de urgență privind recifele de corali, care va avea loc la summitul Convenției Națiunilor Unite privind diversitatea biologică (COP16) din Columbia la sfârșitul lunii. Liderii mondiali vor discuta strategiile de ultimă oră pentru a evita dispariția funcțională a coralilor, inclusiv protecții suplimentare și finanțare.

„Reuniunea va reuni comunitatea globală de finanțare pentru a spune că suntem încă la al patrulea eveniment de înălbire, acestea se întâmplă unul după altul .... Ce vom face în această privință?”, a declarat Emily Darling, care conduce programul global de conservare a recifelor de corali al Wildlife Conservation Society.

Oamenii de știință au estimat anterior că recifele de corali vor atinge un punct critic la o încălzire globală de 1,5 grade Celsius, ceea ce ar duce la pierderea a până la 90% din recife. Cea mai recentă înălbire record se adaugă la dovezile din ce în ce mai numeroase conform cărora recifele au trecut deja de un punct fără întoarcere la o încălzire de doar 1,3 grade.

×
x close