Antena 3 CNN Mediu Gheața din Oceanul Arctic se topește într-un ritm alarmant. Avertismentul oamenilor de știință: „A atins minimul istoric”

Gheața din Oceanul Arctic se topește într-un ritm alarmant. Avertismentul oamenilor de știință: „A atins minimul istoric”

B.C.
1 minut de citit Publicat la 21:54 06 Mar 2025 Modificat la 21:55 06 Mar 2025
ursi polari pe gheata
Nivelul gheţii marine arctice a atins cel mai scăzut nivel din toate timpurile pentru luna februarie. FOTO: Getty Images

Nivelul gheţii marine arctice a atins cel mai scăzut nivel din toate timpurile pentru luna februarie, de la începutul înregistrărilor în 1979, potrivit serviciului Copernicus al UE privind schimbările climatice, informează DPA, potrivit Agerpres.

A fost a treia lună consecutivă care a adus cele mai scăzute valori pentru luna analizată, au declarat administratorii serviciului Copernicus, adăugând că întinderea gheţii marine din Arctica a fost cu 8% sub media pe termen lung.

În Antarctica, întinderea gheţii marine a ocupat locul al patrulea în clasamentul celor mai scăzute valori dintr-o lună februarie şi a fost cu 26% sub medie.

„Februarie este luna în care gheaţa marină din Antarctica atinge de obicei nivelul său minim anual”, au adăugat administratorii serviciului Copernicus.

Suprafaţa globală a gheţii marine, care se referă la suprafaţa combinată acoperită cu gheaţă marină în ambele regiuni polare ale Pământului, s-a aflat în februarie în zone care au avut o temperatură ce a ocupat locul al treilea în clasamentul celor mai călduroase valori înregistrate vreodată. Temperatura din acele regiuni a fost cu 0,63 grade Celsius mai mare decât media perioadei 1991-2020 şi cu 1,59 grade Celsius peste temperatura medie estimată pentru perioada 1850-1900.

Potrivit serviciului Copernicus, 19 dintre ultimele 20 de luni au avut temperaturi medii cu peste 1,5 grade Celsius superioare valorii medii din perioadă preindustrială. Acordul de la Paris din 2015 are ca scop limitarea încălzirii globale la o valoare cât mai apropiată de 1,5 grade peste nivelul preindustrial.

Serviciul UE privind schimbările climatice se bazează pe date provenite de la sateliţi, nave, avioane şi staţii meteorologice din întreaga lume, precum şi pe modele de calcul. 

×
x close