Antena 3 CNN Externe Elvețienii au respins prin referendum propunerea pentru protejarea biodiversității. Care au fost motivele

Elvețienii au respins prin referendum propunerea pentru protejarea biodiversității. Care au fost motivele

Lacul Staz_Lej da Staz toamna, Engadine, Elvetia
Propunerea care a fost respinsă avea, de asemenea, scopul de a crește protecția ecosistemelor amenințate, într-o țară renumită pentru lacurile și munții săi acoperiți de zăpadă. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    23 Sep 2024   •   18:43
 

Inițiativa privind biodiversitatea, care fusese deja respinsă de guvernul și parlamentul elvețian, prevedea modificarea legii pentru a aloca mai mult teren pentru conservare, dincolo de zonele deja protejate.

Inițiativa a fost atent urmărită de conservatori din afara Elveției, într-un moment în care îngrijorările privind pierderea globală a biodiversității sunt în creștere. Propunerea avea, de asemenea, scopul de a crește protecția ecosistemelor amenințate, într-o țară renumită pentru lacurile și munții săi acoperiți de zăpadă.

Într-unul dintre exercițiile tradiționale ale democrației directe din Elveția, peste 60% dintre alegători au respins planul, conform unui rezultat proiectat publicat de postul național SRF. Până la mijlocul după-amiezii, inițiativa fusese respinsă de prea multe cantoane pentru a putea fi aprobată, conform unui bilanț oficial.

Partidul Verde din Elveția și-a exprimat dezamăgirea față de rezultate și a declarat că este necesar să se facă mai mult pentru protejarea mediului, avertizând că o treime dintre toate speciile și jumătate dintre habitatele din Elveția sunt în pericol.

„Această problemă va rămâne, indiferent de rezultatul votului”, a spus partidul într-un comunicat.

Din perspectiva oponenților, care includeau principala organizație agricolă a țării, inițiativa era prea extremă și reprezenta riscuri pentru dezvoltarea afacerilor. Ei au susținut că legislația elvețiană deja ține cont de necesitățile de conservare.

Sprijinul inițial din sondaje pentru schema biodiversității a cedat, în ultimele săptămâni, loc scepticismului, pe măsură ce oponenții și-au mobilizat argumentele împotriva acesteia.

×
Subiecte în articol: Elvetia referendum biodiversitate
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close