Antena 3 CNN Mediu Zeci de delfini morți în Marea Neagră | Oamenii de știință spun că războiul din Ucraina ar putea fi cauza

Zeci de delfini morți în Marea Neagră | Oamenii de știință spun că războiul din Ucraina ar putea fi cauza

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 17:06 10 Mai 2022 Modificat la 17:06 10 Mai 2022
delfin
Sursa foto: Pexels

Cercetătorii cred că poluarea fonică sporită în nordul Mării Negre, cauzată de aproximativ 20 de nave ale marinei ruse și de activitățile militare în desfășurare, ar fi putut conduce delfinii spre sud, spre țărmurile turcești și bulgare, unde sunt blocați sau prinși în plasele de pescuit în număr neobișnuit de mare.

De la începutul războiului, Turcia a înregistrat o creștere a eșuărilor de delfin comun (Delphinus delphis) pe coasta Mării Negre. Peste 80 de animale au fost găsite moarte în vestul Mării Negre a țării, ceea ce Fundația Turcă de Cercetare Marină (Tudav) a descris-o drept ”o creștere extraordinară”.

Investigațiile inițiale ale lui Tudav au arătat că aproximativ jumătate dintre acești delfini au murit după ce s-au încurcat în plasele de pescuit. Soarta celeilalte jumătăți, însă, este încă o „întrebare fără răspuns”, potrivit doctorului Bayram Öztürk, președintele Tudav.

”Trauma acustică este una dintre posibilitățile care îmi vin în minte”, a spus Öztürk, potrivit The Guardian.

„Nu avem dovezi despre ce poate provoca sonarul de joasă frecvență în Marea Neagră, deoarece nu am văzut niciodată atât de multe nave și atât de mult zgomot pentru o perioadă atât de lungă – iar știința cere întotdeauna dovezi.”

Submarinele se bazează de obicei pe sonar pentru a detecta alte submarine inamice de la distanțe mari. Deoarece mamiferele marine depind și de sunet pentru comunicare și alte funcții, zgomotul subacvatic poate avea efecte grave, chiar fatale, asupra cetaceelor.

Zgomotul subacvatic permanent ar putea să nu omoare animalele în mod direct ar putea fi îndeajuns de deranjant și dăunător pentru a împinge mamiferele marine și alte vietăți acvatice să migreze pentru a evita poluarea fonică.

Dimitar Popov, manager de proiect pentru Green Balkans, o organizație bulgară de conservare, este de acord cu această teorie. El a detectat o tendință similară în apele bulgărești, mai ales în rândul marsuinilor de la Marea Neagră (Phocoena phocoena relicta).

Green Balkans monitorizează de patru ani capturile accidentale de cetacee în pescuitul de calcan. Pe parcursul acestei perioade, capturile accidentale au fost cele mai scăzute în lunile de primăvară și au atins vârful vara. În această primăvară, prin contrast, a spus Popov, 50 de cetacee s-au încurcat în 72 de kilometri de plase, un număr apropiat de cifra de vârf din vara anului 2019.

Oamenii de știință spun că investigațiile lor sunt îngreunate de faptul că nu există protocoale pentru protejarea mamiferelor marine în timpul războiului. „Există zeci de nave în Marea Neagră, dar nici măcar nu știm cât de des folosesc sonarul”, a spus Öztürk.

Oamenii de știință spun că lipsa accesului la informații nu numai că împiedică cercetarea asupra morților cetaceelor, ci și face dificilă urmărirea animalelor care sunt cele mai expuse riscului. 

×
x close