Antena 3 CNN Meteo Copernicus: Vara 2024 a fost cea mai caldă din lume înregistrată vreodată. De ce au crescut temperaturile la nivel global

Copernicus: Vara 2024 a fost cea mai caldă din lume înregistrată vreodată. De ce au crescut temperaturile la nivel global

Milena Niță
2 minute de citit Publicat la 12:03 06 Sep 2024 Modificat la 15:29 07 Sep 2024
GettyImages-1390262260
Este din ce în ce mai probabil ca 2024 să fie cel mai cald an înregistrat la nivel global. Sursa foto: Getty Images

Vara anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată pe Pământ, conform Serviciului Copernicus de monitorizare a schimbărilor climatice, informează bbc.com.

A fost, de asemenea, cea mai caldă vară înregistrată în Europa, cu o temperatură medie de 1,54°C peste media pe termen lung din perioada 1991-2020, depășind recordul anterior din 2022.

August a fost, de asemenea, a 13-a lună dintr-o perioadă de 14 luni în care temperatura medie globală a depășit cu 1,5°C nivelurile preindustriale.

Deși Regatul Unit a avut cea mai răcoroasă vară din 2015 încoace, o mare parte din Europa a cunoscut o vară mai fierbinte decât media.

Până acum, în acest an, temperatura medie globală a fost cu 0,7°C peste media din perioada 1991-2020, acesta fiind cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată.

Prin urmare, este din ce în ce mai probabil ca anul 2024 să fie cel mai cald an înregistrat la nivel global, conform Copernicus, serviciul de monitorizare a climei al UE.

Doar anul trecut, temperaturile medii globale au atins un record absolut.

2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată

În întreaga lume, am asistat la valuri de căldură și fenomene meteorologice extreme cu impact semnificativ.

„Evenimentele extreme legate de temperatură, observate în această vară, vor deveni doar mai intense”, a spus Samantha Burgess, director adjunct al serviciului Copernicus.

În Europa, recordurile de temperatură au fost doborâte pe parcursul verii, iar Austria a avut cea mai caldă vară înregistrată vreodată.

Spania a avut cel mai cald august din istorie, Finlanda a egalat recordul pentru cea mai caldă vară, iar Elveția a avut al doilea cel mai călduros august înregistrat vreodată.

În timp ce căldura din Europa s-a concentrat în zonele sudice și estice, a fost vreme mai răcoroasă în Republica Irlanda, Regatul Unit, vestul Portugaliei, Islanda și sudul Norvegiei.

De ce au crescut temperaturile la nivel global

În timp ce activitățile umane au fost cauza principală a creșterii temperaturilor globale, căldura record din 2023 și începutul lui 2024 a fost amplificată de fenomenul climatic El Niño.

El Niño - o încălzire naturală a temperaturilor de la suprafața mării în Pacificul de Est - a fost observat din iunie 2023 până în mai 2024.

În această perioadă, temperaturile mai ridicate ale suprafeței mării au adăugat mai multă căldură în atmosferă.

Deși El Niño s-a încheiat acum, rolul său în creșterea temperaturilor globale va influența întregul an 2024.

Oamenii de știință de la Biroul de Meteorologie din Australia cred că Pacificul va intra în faza mai răcoroasă La Niña în lunile următoare.

 

 

×
Parteneri
x close