Antena 3 CNN Mediu El Nino a murit, iar dispariția sa va amplifica fenomenele meteo extreme

El Nino a murit, iar dispariția sa va amplifica fenomenele meteo extreme

fronturi
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Iun 2024   •   08:43

CNN analizează, pe site-ul său, consecințele globale ale dispariției fenomenului El Nino.

El Nino este un model climatic caracterizat de temperaturi peste medie în Oceanul Pacific tropical. S-a manifestat puternic pe întreaga planetă de la începutul verii trecute, care a fost dominată de "cupole" caniculare întinse pe porțiuni continentale mari și de incendii extinse de vegetație.

El Nino a dat tonul în cel mai cald an înregistrat vreodată și a influențat alte fenomene meteorologice globale, scrie sursa citată.

După El Nino, se pregătește să intre în lumina reflectoarelor contrapartida sa, La Nina. Momentul prognozat de climatologi: la sfârșitul acestei veri.

Deocamdată, clima planetei se află într-o așa-numita fază neutră, potrivit Centrului de predicție climatică al NOAA, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA.

Estimările spun că La Nina se va dezvolta pe parcursul verii și își va intra în drepturi în luna septembrie, exact la vârfului sezonului uraganelor.

Cum va arăta o vară fără El Nino și cu El Nina în pregătire: căldură sufocantă vine mai devreme iar Oceanul Atlantic generează furtuni și uragane 

Verile "La Nina" care urmează iernilor grele "El Nino" au fost, din punct de vedere istoric, printre cele mai fierbinți înregistrate în SUA.

Vara lui 2024 ar urma să prezinte aceleași caracteristici: se așteaptă temperaturi peste medie în aproape toată zona "Lower 48", prin care sunt desemnate 48 de state americane, fără Alaska și Hawaii.

Condițiile de arșiță s-au instalat devreme în vestul țării, iar un val de căldură specifică lunii iulie se răspândește deja în jumătatea estică a Statelor Unite.

La Nina nu este singurul factor care influențează temperaturile în cea mai fierbinte perioadă a anului. Acestea sunt în creștere, într-o lume care se încălzește din cauza poluării cu combustibili fosili.

Pe lângă căldura mai intensă, previziunile sezoniere indică o vreme mai uscată pentru o mare parte din jumătatea vestică a SUA.

Seceta și căldura sunt ciclice. Cu cât o zonă devine mai caldă, cu atât se usucă mai mult. Asta pregătește condițiile pentru o nouă secetă sau pentru o agravare a celei existente. O zonă uscată va deveni ulterior și mai caldă, deoarece partea cea mai mare a energiei solare va provoca încălzirea solului, pierderile prin vaporizarea apei înmagazinate acolo fiind puține.

Ce se întâmplă în oceane fără El Nino: oceanele nu se răcesc pe cât de repede se așteaptă oamenii

Dispariția fenomenului El Nino va avea, de asemenea, implicații majore în Oceanul Atlantic. Este unul dintre principalele motive pentru care experții anunță un sezon hiperactiv al uraganelor.

Fără El Nino, care se ducă furtunile departe de SUA, coastele Americii vor fi mai vulnerabile în acest sezon.

Atlanticul nu este singurul ocean afectat. În cursul anului trecut, El Nino a contribuit la creșterea temperaturilor medii globale ale oceanelor la niveluri record.

La Nina ar putea avea, în cele din urmă, un anumit efect de răcire, cu șansa de a echilibra o parte din încălzirea scăpată de sub control în ultimul an.

Dar acest lucru nu se va întâmpla prea curând.

Oceanele se răcesc incredibil de lent, mai ales că aproximativ 90% din excesul de căldură produs de arderea combustibililor fosili care încălzesc planeta este stocat în ele, arată sursa citată.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close