Cluj Napoca este pe cale să devină primul oraş neutru din punct de vedere climatic din România. În prezent, 13 clădiri publice, parcări și școli au instalate panouri fotovoltaice. Alte 32 de clădiri vor fi dotate cu astfel de panouri printr-un proiect european în valoare de 90 de milioane de euro. În plus, în perimetrul orașului vor funcționa 4 parcuri fotovoltaice deținute de entități publice. Două dintre acestea produc, deja, energie verde.
În cele mai recente eforturi pentru a deveni un oraş verde, patru clădiri publice din Cluj Napoca au fost dotate cu sute de panouri fotovoltaice.
„Doar aceste panouri fotovoltaice de pe aceste patru clădiri, produc energie cu care ai putea să parcurgi 2.2 milioane de kilometri cu o mașină electrică sau cu echivalentul plantării a 3.300 de copaci. Doar aici, pe acest parking și pe celelalte trei clădiri”, a transmis primarul Emil Boc.
Doar pe acoperișul Parkingului Haședeu, au fost montate 115 panouri fotovoltaice.
„Cei care încă mai au emoții că nu funcționează un acoperiș verde, ăsta este modelul că funcționează de 5 ani de zile, plus acest mix între acoperiș verde și panouri fotovoltaice, deci pot să ia exemplu cei care încă cred că nu funcționează”, a spus și viceprimarul Dan Tarcea.
Dotarea cu panouri fotovoltaice a celor 4 clădiri publice a costat peste 1 milion de lei, investiţie finanţată în proporție de 85% din fonduri norvegiene.
În total, panourile montate pe clădirile publice şi în cele două parcuri de lângă oraş, reprezintă echivalentul plantării a 14.400 de copaci pe an sau consumul a 915 apartamente din municipiu.
„Până în 2026, din PNRR, 32 de clădiri din creșe, școli și grădinițe vor avea montate panouri”, a mai spus Emil Boc.
Cluj Napoca are ca obiectiv să fie primul oraș din România care să fie neutru din punct de vedere climatic, în primele 100 orașe din UE care să atingă acest obiectiv până în 2030, conform planului asumat cu Comisia Europeană.