În timp ce autoritățile interveneau pentru a tranchiliza și transporta un urs departe de comunitatea din Slănic Moldova, echipa de intervenție a fost surprinsă de un alt exemplar. Acesta a fost ucis pe loc, potrivit prefectului Lucian Bogdanel.
"Unul dintre urşii care - în ultimele săptămâni - au dat mari bătăi de cap autorităților din Slănic Moldova a fost capturat, miercuri noapte, în cuşca achiziționată de primărie în acest scop şi amplasată în zona "Păstrăvărie". Exemplarul a fost tranchilizat şi relocat în zona Borsec, transportul fiind facilitat de o persoană fizică din localitate", a povestit acesta.
"Un al doilea urs - care a fost pe punctul de a surprinde echipa de intervenție în timp ce tranchiliza ursul din cuşcă, în vederea pregătirii animalului pentru transport - a fost împuşcat pe loc, prevenindu-se astfel producerea unei tragedii. Exemplarul împuşcat a fost ridicat şi predat ocolului silvic.
Remarc faptul că autoritățile locale şi-au însuşit clarificările transmise în cadrul discuțiilor de acum două săptămâni de la Prefectură, vizând ultimele modificări legislative pe linia prevenirii și combaterii atacurilor de urs brun, iar intervenția de miercuri noapte s-a încheiat cu bine, prin înlăturarea celor două animale sălbatice din stațiune.
Siguranța concetățenilor şi integritatea lor sunt prioritare, iar în cazul particular al Slănicului trebuie să-i avem în vedere şi pe turişti & familiile lor, a căror siguranță este la fel de importantă.
Solicit vigilență din partea autoritățor administrației publice locale şi reiterez că, doar prin munca în echipă, vom putea să contracarăm - eficient - acest risc major la nivelul județului Bacău.
Miercuri noapte echipa de intervenție - reprezentanți primărie, jandarmi montani, echipaj SMURD, paznic de vânătoare & medic veterinar - a acționat corespunzător, într-un mod pe care îl doresc reprodus şi la nivelul celorlalte unități administrativ teritoriale care se confruntă cu prezența ursului brun. Nu trebuie să aşteptăm producerea unei tragedii pentru a ne asuma măsuri preventive cu urmări concrete!
Reamintesc că nerespectarea prevederilor legale în vigoare înseamnă contravenție, valoarea acesteia fiind stabilită de legiuitor între 7000 şi 10.000 lei.
PRECIZĂRI
ECHIPA DE INTERVENȚIE este condusă de PRIMAR/viceprimar UAT, care este obligat să se deplaseze la fața locului şi să conducă din teren operațiunile echipei. Din echipă mai fac parte personalul structurilor de jandarmi, personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului care a încheiat contract de prestări servicii de permanență/intervenție imediată, respectiv medicul veterinar.
PRESTATORUL face analiza gradului de risc, împreună cu ceilalți membri ai echipei de intervenție, şi stabileşte natura intervenției.
După finalizarea intervenției, se completează "raportul de eveniment", în care se vor detalia modul de intervenție şi rezultatele obținute.
În termen de 24 de ore de la întocmire, raportul este transmis, de conducătorul echipei de intervenție, către APM şi CJSU.", a relatat prefectul județului Bacău.