Leucismul este o afecțiune de tip recesiv, ceea ce face ca astfel de apariții să fie mai puțin frecvente.
"Aici, la (bază) Gabriel Gonzalez Videla, suntem 14 persoane care trăim în mijlocul unei colonii de pinguini Gentoo. Sunt sute, este incredibil", a declarat fotograful Hugo Alejandro Harros Guerra, care a observat pinguinul.
"În fiecare zi, este ceva diferit de văzut. În fiecare zi, Antarctica și acest loc minunat ne surprind cu ceva diferit", a adăugat el, potrivit theanimalreader.com.
Pinguinul Gentoo, practic complet alb, a fost observat pe 4 ianuarie. Pinguinii Gentoo au de obicei pene albe și negre, ceea ce face ca acest specimen cu leucism să fie o descoperire rară.
Spre deosebire de albinism, leucismul nu afectează culoarea ochilor.
Pinguinii Gentoo nu sunt o singură specie, ci patru diferite, arată ultimele studii
Cercetătorii susţin, într-un studiu din 2020, că pinguinii Gentoo nu sunt o singură specie, ci că, pe baza unor mici diferenţe de formă şi mărime, precum şi a deosebirilor în structura ADN, pot fi distinse patru specii diferite.
Inventarierea lor ca specii diferite va sprijini procesul de conservare, susţin oamenii de ştiinţă, monitorizarea declinului populaţiilor devenind astfel mai uşor de realizat.
În urma acestei modificări, numărul speciilor de pinguini va creşte de la 18 la 21.
''La prima vedere, aceste specii arată foarte asemănătoare unele cu altele, sunt foarte dificil de diferenţiat cu ochiul liber'', a precizat Jane Younger, de la Milner Centre for Evolution din cadrul Universităţii Bath, pentru BBC News.
''Dar în momentul în care facem secvenţierea genomului, putem vedea foarte clar că sunt diferiţi. Putem totodată să confirmăm prin diferite măsurători'', a adăuga acesta.
Pinguinii Gentoo se adaptează relativ bine la schimbările climatice, în comparaţie cu alte specii de pinguini
Pinguinii se confruntă cu numeroase pericole în sălbăticie, printre care poluarea cu plastic, pescuitul excesiv şi schimbările climatice. Din perspectiva schimbărilor climatice, pinguinii Gentoo se adaptează relativ bine în comparaţie cu alte specii de pinguini, dar unele populaţii nu au mai fost monitorizare în ultimele decenii, susţin cercetătorii.
Numărul populaţiei de pinguini a crescut în Peninsula Antarctică, dar este în scădere pe unele dintre insulele învecinate.
''În prezent, pinguinii Gentoo sunt destul de stabili ca număr, dar există totuşi unele indicii care arată că populaţiile din nord se mută mai spre sud pe măsură ce clima se încălzeşte, aşa că trebuie să-i monitorizăm cu atenţie'', a spus Younger.
Pe parcursul a sute de mii de ani, pinguinii Gentoo s-au izolat unii de ceilalţi până în punctul în care nu se împerechează între ei, deşi ar putea parcurge cu uşurinţă înot distanţa care îi separă.
Ar trebui astfel consideraţi ca aparţinând a patru specii care trăiesc la latitudini diferite în emisfera sudică, pe continentul Antarctic, şi mai la nord, unde clima este mai blândă, argumentează cercetătorii.
Studiul, publicat în revista Ecology and Evolution, a analizat genomul pinguinilor Gentoo care trăiesc pe Insulele Falkland şi South Georgia din Oceanul Atlantic de Sud, Insulele South Shetland din Antarctica şi Insulele Kerguelen, din Oceanul Indian.
Datele au fost coroborate cu măsurători ale unor exemplare aflate în muzeu şi aparţinând fiecăreia dintre cele patru populaţii.
Pinguinii Gentoo (Pygoscelis papua) sunt în prezent împărţiţi în două subspecii. Orice schimbare adusă acestei clasificări va trebui examinată de un comitet ştiinţific internaţional înainte de a fi acceptată în mod formal.