Iarna blândă a schimbat comportamentul urșilor, care nu mai hibernează. Două exemplare de urs brun au fost filmate pe munte de o cameră a celor de la Parcul Natural Apuseni.
În această zonă a țării se găsește o populație importantă de urs brun, cel mai mare mamifer sălbatic din România.
Parcul Natural Apuseni este o arie protejată de interes naţional, întinsă pe teritoriile administrative ale judeţelor Alba, Cluj şi Bihor, în partea central-estică a Munţilor Apuseni. Cu o suprafaţă de 75.784 hectare, adăposteşte mai multe specii de animale, păsări, peşti şi reptile.
Ursul brun (Ursus arctos) este un animal deosebit de puternic, aparţinând familiei Urside. Are un corp de până la 2,5 m lungime, o înălţime la greabăn de până spre 1,5 m şi o greutate maximă de 600 kg. Poate trăi până la 30 de ani în natură şi până la 50 de ani în captivitate.
„Ursul locuieşte în păduri de conifere şi foioase, având activitate preponderent diurnă. La noi, ursul mănâncă după anotimp. Primăvara se hrăneşte mai ales cu cadavrele sălbăticiunilor care n-au putut trece iarna, vara mănâncă mai multe fructe decât animale (zmeură, mure, afine, merişoare), iar toamna regimul aste aproape exclusiv vegetarian. Mai mănîncă jir, miere, furnici, albine, viespi etc”, au transmis reprezentanţii Parcului Natural Apuseni