Antena 3 CNN Mediu Biodiversitate Caii sălbatici "de la Letea", numărați oficial. Câte animale trăiesc libere în Delta Dunării

Caii sălbatici "de la Letea", numărați oficial. Câte animale trăiesc libere în Delta Dunării

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 20:48 09 Mar 2023 Modificat la 20:48 09 Mar 2023
cai delta dunarii
Caii "de la Letea", numărați oficial. Câte animale trăiesc libere în Delta Dunării Sursa foto: Cercel Gabriela via Facebook

Pe fondul multor discuții referitoare la un plan de măsuri concrete cu privire la caii care trăiesc în libertate în Delta Dunării, ARBDD împreună cu VF-Vier Pfoten, ARCA – Animal Rescue & Care și WRC – Wilderness Research and Consultancy au efectuat în cursul lunii februarie a acestui an o evaluare a numărului total de cai și zonele de distribuție a acestora pe teritoriul Rezervației.

"Este cel mai mare efort depus până în prezent pentru identificarea într-un singur moment a cailor liberi din Rezervația Biosferei Delta Dunării, prin metode științifice validate și prin metode independente (numărare cu specialiști și observatori precum și materiale video geocodate)", anunță ARBDD.

Pentru numărarea cailor a fost folosită metoda survolului aerian cu elicopterul pentru a asigura acoperirea întregii zone de studiu de la o înălțime adecvată pentru a permite identificarea și numărătoarea cât mai precisă.

Citește și: Caii sălbatici din Delta Dunării, duşi la abator: "Sunt singurii în Europa şi printre puţinii rămași în lume şi noi ce facem?"

"Populația lor este în evidentă creștere"

În cursul celor 6,5 ore de zbor a fost parcursă o distanță de 839,8 de kilometri și au fost observați 1.926 de cai în 16 zone monitorizate. 

"Zona cea mai populată cu cai este Grindul Letea – 915 exemplare. Având în vedere că survolul din anul 2019 a identificat un număr de 444 de cai în această zonă, populația lor este în evidentă creștere", spun cei din ARBDD.

Părerea specialiștilor este că managementul populațiilor de cai prin bune practici de control al reproducției, pe o perioadă extinsă și pentru toată zona protejată, poate asigura rezultate optime și o reducere a impactului potențial asupra habitatelor naturale cu caracter endemic, cum este cazul Zonei Strict Protejate Pădurea Letea, potrivit adevarul.ro.

×
x close