Antena 3 CNN Actualitate Academia Română reacţionează după cazul tinerei ucisă de un urs: Sperăm „că nu vor exista entităţi care să profite de această tragedie”

Academia Română reacţionează după cazul tinerei ucisă de un urs: Sperăm „că nu vor exista entităţi care să profite de această tragedie”

ursi profimedia
Academia Română vrea ca „animalele sălbatice să fie păstrate în arealul lor”. Sursa foto: Profimedia Images
11 Iul 2024   •   14:05

Academia Română reacţionează, joi, după cazul tinerei ucise de urs în Prahova şi spune că speră că „nu vor exista entităţi care să profite de această îngrijorătoare tragedie şi că vom avea cu toţii înţelepciunea de a identifica soluţii eficace pentru rezolvarea acestei probleme”, potrivit unui comunicat de presă.

Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii consideră că în continuare este necesară luarea unor măsuri, atât de autorităţile locale, cât şi de gestionarii fondurilor de vânătoare, pentru păstrarea animalelor sălbatice în arealul lor, asigurând, deopotrivă, protejarea vieţii umane şi a bunurilor.

Academia Română precizează, într-un comunicat, că este deschisă dialogului şi comunicării cu instituţiile responsabile pentru ca acestea să poată interveni în situaţiile în care este pusă în pericol viaţa oamenilor. 

Totodată, Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române precizează că acţionează în interesul sănătăţii şi securităţii populaţiei şi în scopul prevenirii unor daune importante, având mereu în vedere dezideratul conservării biodiversităţii autohtone prin respectarea legislaţiei româneşti şi comunitare.

Academia Română a răspuns solicitării ministrului Mediului prin desemnarea de reprezentanţi specializaţi în grupul de lucru constituit în ianuarie 2024 privind constituirea Grupului de lucru pentru conservarea carnivorelor mari din România. 

Acest grup de lucru a reunit reprezentanţi de la 16 instituţii, respectiv ai autorităţilor publice centrale, jandarmeriei, institutelor de cercetare, Garda de Forestieră Naţională, inclusiv asociaţii şi ONG-uri reprezentative implicate în apărarea intereselor comunităţilor locale şi în conservarea carnivorelor mari. Grupul de lucru are scopul de a oferi suport ştiinţific şi tehnic necesar în procesul decizional şi de implementare a legislaţiei în domeniu.

Potrivit legilor (art. 38 din OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011), în situaţii justificate, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor poate acorda derogări, prin ordin al conducătorului autorităţii, cu avizul prealabil al Academiei Române, „cu condiţia să nu existe o alternativă acceptabilă, iar măsurile derogatorii să nu fie în detrimentul menţinerii populaţiilor speciilor respective într-o stare de conservare favorabilă în arealul lor natural.

În privinţa cotelor care urmează să fie aprobate pentru anul următor, Academia Română va analiza raportul pe care îl va întocmi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, raport care avem convingerea că va fluidiza înţelegerea demersurilor care s-au făcut de către autorităţile centrale şi locale şi va sta la baza deciziei Academiei Române de aprobare a cotelor de intervenţie şi prevenţie. 

Este esenţial ca raportul care va fi transmis de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor către Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii să conţină informaţii privind situaţia aplicării cotelor de recoltă/intervenţie pentru sezonul trecut (cu hartă, localizarea punctelor de recoltă, raport pe sexe şi vârste la specia urs etc.), situaţia pagubelor produse de urşi cu distribuţia spaţială la nivelul fondurilor cinegetice, sume plătite pentru despăgubiri, situaţia incidentelor/atacurilor, măsurile luate de autorităţile locale pentru a preveni conflictele om-animal, situaţia aplicării OUG 81/2021 pe segmentul de timp suprapus aplicării ordinului de ministru referitor la stabilirea cotelor”.

De asemenea Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române va verifica în documentaţia transmisă de minister, stadiul implementării prevederilor legislaţiei naţionale şi comunitare (Directiva Habitate), respectiv situaţia derogărilor la nivel naţional, actualizată.

„Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române susţine, ştiinţific şi cu discernământ, demersurile concrete ale decidenţilor şi ale autorităţilor pentru a gestiona în mod corespunzător conflictele om-urs. 

Ne exprimăm, deopotrivă, convingerea că nu vor exista entităţi care să profite de această îngrijorătoare tragedie şi că vom avea cu toţii înţelepciunea de a identifica soluţii eficace pentru rezolvarea acestei probleme”, se mai arată în comunicatul Academiei Române.

×
Subiecte în articol: Academia Romana urs ursi ucisă de urs
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close