Antena 3 CNN Life „Zeul AI”. Un tablou pictat de un robot umanoid va fi scos la licitație. Cât costă opera de artă

„Zeul AI”. Un tablou pictat de un robot umanoid va fi scos la licitație. Cât costă opera de artă

robot care picteaza
Lucrarea artistică va fi scoasă la licitație în noiembrie. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    16 Oct 2024   •   16:40

O lucrare artistică a robotului umanoid Ai-Da, echipat cu inteligenţă artificială (AI), va fi scoasă la licitaţie în luna noiembrie în cadrul unui eveniment care reprezintă o premieră, a anunţat casa de licitaţii Sotheby's, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Portretul matematicianului englez Alan Turing, considerat unul dintre părinţii informaticii moderne, face parte dintre loturile incluse în această licitaţie online, situată la „intersecţia dintre artă şi tehnologie” şi care se va desfăşura între 31 octombrie şi 7 noiembrie.

Tabloul intitulat „A.I. God” („Zeul AI”), al cărui preţ de vânzare va fi anunţat la închiderea licitaţiei, a fost estimat între 100.000 şi 150.000 de lire sterline (120.000 - 180.000 de euro), potrivit creatorilor lui Ai-Da.

Acest robot, extrem de realist, este unul dintre cei mai avansaţi din lume. El are braţe bionice, însă chipul său, încadrat de o perucă maro, îi conferă o asemănare tulburătoare cu o fiinţă umană.

A fost creat în 2019 de o echipă condusă de Aidan Meller, galerist de artă şi fondator al Ai-Da Robot Studio, alături de specialişti în AI de la universităţile Oxford şi Birmingham din Anglia. Numele lui se inspiră din cel al Adei Lovelace, prima femeie programator din istorie.

Robotul-artist dispune de camere de luat vederi la nivelul ochilor şi mâinilor sale bionice

Acest robot-artist, care utilizează AI pentru a crea tablouri şi sculpturi, dispune de camere de luat vederi la nivelul ochilor şi mâinilor sale bionice. El se deplasează şi se exprimă autonom, fără intervenţie umană.

„Prin intermediul operelor mele dedicate lui Alan Turing, celebrez realizările şi contribuţiile sale la dezvoltarea informaticii şi a inteligenţei artificiale”, a declarat robotul, citat într-un comunicat de presă.

Portretul scos la licitaţie, ce prezintă un chip destructurat în tonuri întunecate, evocă în mod vizibil temerile lui Alan Turing cu privire la utilizarea acestei tehnologii şi „continuă să pună întrebări despre cât de departe ne va duce puterea inteligenţei artificiale”, a subliniat creatorul lui Ai-Da, Aidan Meller.

Creaţiile lui Ai-Da au fost deja expuse la Bienala de la Veneţia, la Muzeul de Design din Londra, în faţa piramidelor din Giza şi a sediului Organizaţiei Naţiunilor Unite. Robotul a susţinut şi un discurs în faţa Camerei Lorzilor, la Londra, în anul 2022.

Şi alte opere de artă care ridică întrebări despre rolul inteligenţei artificiale şi despre definiţia creaţiei artistice vor fi puse în vânzare în cadrul acelei săptămâni de licitaţii online. 

×
Subiecte în articol: robot portret licitatie opera de arta tablou
Parteneri
x close