Antena 3 CNN Life Boala care ucide din cauza rușinii. Este a doua cauză de mortalitate în România. Ce puteți face acasă

Boala care ucide din cauza rușinii. Este a doua cauză de mortalitate în România. Ce puteți face acasă

Cristina Tudorache
1 minut de citit Publicat la 19:00 01 Aug 2020 Modificat la 19:00 01 Aug 2020
Boala care ucide din cauza rușinii. Este a doua cauză de mortalitate în România. Ce puteți face acasă
Sursa foto: Pixabay

Cancerul de colon și cancerul rectal sunt adesea adresate împreună sub denumirea de cancer colorectal pentru că prezintă multe asemănări.

Celulele normale ale colonului și rectului pot avea uneori o creștere anormală ducând la apariția de polipi, formațiuni benigne care se pot transforma ulterior în cancer. Cele mai multe tipuri de cancer colorectal pornesc de la excrescență aparută în mucoasa colonului sau rectului, numită polip. Unele tipuri de polipi pot evolua în cancer pe parcursul mai multor ani, însă nu toți polipii sunt canceroși.

Boala care ucide din cauza rușinii. Cancerul colorectal este a doua cauză de mortalitate în România

În 2018, au fost depistați peste 83.000 de români cu cancer colorectal și peste 50.000 de bolnavi au murit din cauza bolii cauzate de rușine. 

În 30% dintre cazuri, boala apare pe fond genetic, dar mulţi români ajung să dezvolte cancer colorectal din cauza alimentelor de proastă calitate. ”Abundența aceasta de alimente înalt procesate, carbohidrați, conservanți, pot duce la cancer de colon.”, spune Victor Stoica, medic gastroenterolog.

Primele trei stadii ale acestui tip de cancer sunt vindecabile în proporție de 90%, fără citostatice. Stadiul patru al cancerului colorectal scade șansele de supraviețuire cu 10% și urcă costurile cu tratamentul până la 40.000 de euro.

Ce puteți face acasă: teste gratuite pentru depistarea cancerului colorectal

Din fericire, o asociație a pacienților - "Sănătate pentru comunitate" a adus în România niște teste care pot fi făcute acasă de către pacienții cărora le e rușine să meargă la medic. 

”Este un test care poate fi făcut acasă dacă există aceste sângerari oculte, pacientul urmează să treacă prin endo sau colonoscopie. Cancerul colorectal, mai ales, în România, omoară mai ales din cauza rușinii, pentru că îți e rușine să mergi la medic.”, spune Alina Comănescu, din cadrul organizației. 

1.500 de teste gratuite sunt disponibile la Bucureşti pentru persoane de peste 55 de ani. Tot ce trebuie să facă seniorii este să își descarce formularul disponibil pe site-ul Centrului pentru Seniori din București și să meargă cu această cerere și copia actului de identitate la Centrul pentru Seniori, de pe Bulevardul Basarabia numărul 37-39.

Beneficiarii vor efectua testele imunochimice medicale specifice FIT, în baza unor vouchere, iar probele vor fi aduse catre laboratoarele specializate din cadrul clinicii partenere. În eventualitatea apariției unei suspiciuni, seniorii vor fi direcționați către medicii specialiști în vederea efectuării unei endoscopii sau colonoscopii și a analizelor anatomopatologice, toate acestea fiind gratuite.

×
x close