Consumul moderat de vin este asociat cu reducerea riscului de a suferi de depresie. Riscul scade cu 32% dacă se consumă între două şi şapte pahare de vin pe săptămână, altfel spus, cel mult un pahar pe zi, relatează AGERPRES.
Cercetători de la Universitatea din Navarra (nordul Spaniei) au observat circa zece ani un grup de aproximativ 5.000 de femei şi bărbaţi, fără simptome depresive sau probleme legate de alcool. Au fost strânse periodic informaţii despre frecvenţa cu care consumau băuturi alcoolice, puse apoi în relaţie cu diagnosticul de depresie.
Rezultatele au arătat efectul protector al vinului, cu condiţia să fie consumat moderat. Explicaţia ar consta atât în acţiunea neuro-protectoare a unor compuşi din vin, dar şi în aspecte legate de modul de viaţă (alimentaţie, activitate fizică) al consumatorilor prudenţi.
Pentru ca lucrurile să fie clare, asocierea între depresie şi abuzul de alcool, atât într-un sens cât şi în celălalt, este o realitate deja bine stabilită.