Are o acurateţe de 80%, peste cei 75% ai unei mamografii, dezavantajul major al acesteia din urmă fiind că se face doar după apariţia cancerului.
Echipa de la Universitatea din Copenhaga a ajuns la concluzia că este nevoie de o metodă mai eficientă pentru depistarea cancerului mamar, după ce studiile aratau că, din 13.000 de femei care au făcut mamografii, la 2.000 dintre ele cancerul nu a fost depistat - deşi exista, iar la altele au existat raportări pozitive - deşi nu era cazul.
Noul test măsoară mai mulţi compuşi ai sângelui, pentru a crea "un profil metabolic", pentru a detecta dacă există schimbări în procesele chimice, în fazele premergătoare apariţiei cancerului.
Pentru a testa eficacitatea acestei noi idei, cercetătorii au observat 57.000 de persoane, pe durata a 20 de ani, colectând în acest timp probe de sânge. 800 de femei au fost selectate şi împărţite în două grupuri, respectiv cele care au rămas sănătoase pe toată durata experimentului şi cele care au făcut cancer mamar în interiorul a şapte ani de la prima probă de sânge colectată. Aceste probe de sânge au fost comparate cu profilul metabolic.
Cercetătorii şi-au dat seama că pot prezice cu o acurateţe de 80% care dintre pacienţi vor fi afectaţi de respectiva formă de cancer, doar analizând profilul metabolic.
Avantajul major este că femeile care prezintă un risc în apariţia cancerului mamar au o şansă în plus să lupte cu boala, care are un procent de vindecare foarte mare în primele stadii.
Angelina Jolie este una dintre persoanele care, în urma unui test de sânge, a ales să facă o dublă mastectomie, pentru a preveni apariţia cancerului mamar. Testul estimase că şansele sale de a face această formă de cancer erau de 87%.