Polifenolii prezenți în bere pot să reducă riscul bolilor cardiovasculare și al altor boli cronice prin proprietățile antioxidante și efectele lor benefice asupra presiunii sângelui, lipidelor, rezistenței la insulină și bio-markerilor inflamatorii, au susținut marți specialiștii prezenți la cel de-al VII-lea simpozion "Bere și Sănătate" care s-a desfășurat la Bruxelles.Oamenii de știință au prezentat ultimele cercetări în ceea ce privește efectele potențiale ale consumului moderat de bere, care au confirmat că poate fi compatibil cu un stil de viață echilibrat.
"Simpozionul poate reprezenta o piatră de temelie pentru cercetarea științifică asupra efectelor consumului moderat de bere asupra sănătății adultului. Sunt martor că cercetările prezentate și discuțiile vor fi constructive și vor aduce o contribuție fructuoasă asupra întregii dezbateri în relația dintre bere și sănătate. Simpozionul se dorește o platformă în care cercetătorii își prezintă pe domeniile lor de cercetare efectele consumului moderat de bere asupra sănătății atât din perspectivele cercetării lor, cât și în relația dintre consumul moderat și sănătate. Simpozionul nu este concentrat numai pe potențialul direct al consumului moderat de bere asupra sănătății, dar de asemenea se referă și la proprietățile inerente ale unor ingrediente comune și relația lor cu sănătatea", a declarat în deschiderea evenimentului președintele simpozionului, dr. Ramon Estruch.
Dr. Martin Zarnkow, de la Universitatea Tehnică din Munchen, a atras atenția cu privire boala celiacă, legată de ingestia glutenului alimentar.
"A produce bere fără gluten este o problemă importantă. Glutenul nu este necesar pentru bere nici în timpul procesului de fermentație, și nici în cazul produsului final. Cea mai sigură cale este de a elimina glutenul din toate stadiile și procesele producerii berii și de a utiliza cereale fără gluten", a atenționat medicul.
La rândul său, profesorul Rosa Lamuela, de la Școala de Farmacie a Universității Barcelona, a subliniat că berea conține polifenoli care vin în proporție de 70-80% din malț și restul din hamei.
În opinia sa, polifenolii pot să reducă riscul bolilor cardiovasculare și al altor boli cronice prin proprietățile antioxidante și efectele lor benefice asupra presiunii sângelui, lipidelor, rezistenței la insulină și bio-markerilor inflamatorii.
Dr. Giuseppe Grosso, de la Universitatea din Catania, a afirmat că numeroase studii au demonstrat că adoptarea dietei mediteraneene este asociată cu scăderea riscului bolilor cardiovasculare.
"Consumul moderat de bere a fost asociat cu o mai mare aderență la dieta tradițională mediteraneeană, în special la cei care locuiesc în sudul Italiei. Aderența la această dietă a fost asociată cu scăderea prevalenței la obezitate, hipertensiune și diabet", a spus Grosso.