Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă „Veșnicia s-a născut la sat”. Harta longevității în România: Cum ne putem prelungi viața? Specialist: „Genetica reprezintă doar 30%”

„Veșnicia s-a născut la sat”. Harta longevității în România: Cum ne putem prelungi viața? Specialist: „Genetica reprezintă doar 30%”

cuplu varstnici plimbare natura
Stilul de viață influențează mult mai mult longevitatea decât o face bagajul genetic. Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    12 Oct 2024   •   18:49

Oamenii de știință din România au făcut descoperiri uluitoare: unde se trăiește cel mai mult la noi în țară și cu ce sunt diferiți românii care au reușit să ajungă la vârste înaintate fără probleme de sănătate. Lăcrămioara Frăsineanu, managerul proiectului Harta Longevității, și dr. Gabriel Prada, profesor de Geriatrie și Gerontologie la Facultatea de Medicină „Carol Davila”, au dezvăluit sâmbătă în emisiunea News Magazine de la Antena 3 CNN care sunt secretele unei vieți sănătoase și longevive.

„Începând de pe 9 octombrie, avem o hartă a longevității. Este un proiect interdisciplinar care a urmărit în primul rând o cartografiere a seniorilor 85+ din România și, de asemenea, am încercat să identificăm printr-un studiu de cercetare calitativă care sunt principalii factori care au influențat longevitatea acestor seniori. Harta este accesibilă pe hartalongevitatii.ro sau pe site-ul Fundației Dan Voicuescu pentru Dezvoltarea României. Și această hartă ne oferă posibilitatea de a merge și a afla la nivelul fiecărui județ care sunt primele trei localități din punct de vedere al procentajului. Deci nu din punct de vedere numeric, ci din punct de vedere al procentajului de seniori 85+, raportat la întreaga populație din localitatea respectivă”, a explicat Lăcrămioara Frăsineanu, managerul proiectului Harta Longevității.

Aceasta a precizat că stilul de viață influențează mult mai mult longevitatea decât o face bagajul genetic.

„Se pare că stilul de viață influențează mult mai mult decât bagajul genetic. Toți acești seniori din studiu, și trebuie să menționez că toți aveau peste 90 de ani, au fost aleși pe criterii de stare bună de sănătate fizică și psihică, fără a intra în detalii să vedem dacă fumează sau dacă consumă alcool. Acestea au fost rezultate ale investigației noastre. 31% reprezintă seniorii de sex masculin și 69% sunt femeile. Femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Se pare că atât activitatea fizică intensă, cât și munca în sine, conduc la o longevitate crescută”, a mai spus Lăcrămioara Frăsineanu.

Primele 5 cele mai longevive localități ale țării, conform studiului, sunt:

  1. Pardoși, județul Buzău
  2. Cireșu, județul Mehedinți
  3. Murgești, județul Buzău
  4. Seaca de Pădure, județul Dolj
  5. Glăvile, județul Vâlcea

„Veșnicia s-a născut la sat, la propriu. Pentru că toate cele cinci localități cele mai longevive din țară se află în mediul rural, într-o zonă de deal și sub montană”, a declarat Lăcrămioara Frăsineanu.

Al 3-lea centenar din lume este domnul Ilie Ciocan, care trăiește, în Galicea, județul Vâlcea.

Dr. Gabriel Prada, profesor de Geriatrie și Gerontologie la Facultatea de Medicină „Carol Davila”, a dezvăluit ce ar trebui să facem pentru a ne prelungi viața.

„Cum spunea și doamna Frăsineanu, genetica reprezintă doar 30% din această longevitate. Cea mai mare contribuție o are stilul de viață, adică să ne menținem un stil de viață activ, în sensul de a desfășura activitate constantă, nu epuizantă, dar o activitate de exemplu în grădină sau chiar mersul pe jos într-un pas rapid. Atenție, într-un pas rapid, nu pas lent. În funcție de starea de sănătate a fiecărei persoane, poate să promoveze longevitatea.

S-a făcut un studiu care a arătat că mersul pe jos jumătate de oră, în pas rapid, timp de 6 ani, adaugă cam 8 ani de speranță de viață la persoana respectivă, ceea ce este semnificativ. De asemenea, o alimentație bogată cu fructe și legume proaspete și obținute din grădina proprie. De ce este important să se consume fructe și legume proaspete? Pentru că ele conțin vitamine într-o formă ușor absorbabilă de către organism și aceasta contribuie mult la longevitate. Și un alt aspect, care uneori este trecut cu vederea, este integrarea într-o colectivitate, adică faptul că fiecare persoană din colectivitatea respectivă, chiar dacă este foarte în vârstă, trebuie să își găsească un rol, un rost. Este esențial acest lucru. De asemenea, este foarte important ca persoanele respective să comunice cât mai mult, să se integreze în viața celorlalți și să simtă o implicare în societate”, a explicat dr. Gabriel Prada.

×
Subiecte în articol: harta longevității
Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Vezi toate știrile din Viață sănătoasă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close