Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Ustensilele de bucătărie din plastic negru, extrem de periculoase. Ce s-a descoperit în ele

Ustensilele de bucătărie din plastic negru, extrem de periculoase. Ce s-a descoperit în ele

ustensile bucatarie negre getty images
Ustensilele de bucătărie din plastic negru, extrem de periculoase. Foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    11 Oct 2024   •   11:56

Un nou studiu a descoperit că ustensilele de bucătărie din plastic negru sunt extrem de periculoase, din cauza nivelurilor alarmante de substanțe ignifuge toxice pe care le conțin. Acest tip de plastic este folosit și pentru jucării, tăvi pentru băcănie sau recipiente pentru mâncare la pachet. Substanțele toxice ar proveni din produsele electronice reciclate.

Substanțele ignifuge cele mai periculoase descoperite în produsele de consum sunt aceleași utilizate pentru carcasele electronice ale televizoarelor și altor dispozitive, a explicat Megan Liu, manager de știință la organizația Toxic-Free Future, subliniind că „pare că plasticul utilizat pentru produsele de consum a fost contaminat cu substanțe ignifuge din cauza unor erori în reciclarea deșeurilor electronice”, scrie CNN.

„Unul dintre produsele cu cele mai ridicate niveluri de substanțe ignifuge au fost mărgelele negre de plastic, care seamănă cu monedele de pirat pe care copiii le poartă, și care sunt folosite adeseori pentru costumele acestora,” a mai spus ea.

„Acest produs conținea până la 22.800 de părți per milion de substanțe ignifuge totale — adică aproape 3% din greutatea produsului. Copiii adesea se joacă cu aceleași jucării zile la rând până când se plictisesc de ele”, a adăugat.

Un alt produs testat, o tavă de sushi din plastic negru, conținea 11.900 de părți per milion din substanța ignifugă numită decabromodifenil eter (decaBDE), o componentă a clasei de substanțe polibromodifenil eteri (PBDE).

Conform unui studiu din aprilie 2024, persoanele cu cele mai mari niveluri de PBDE în sânge au avut un risc cu 300% mai mare de a muri de cancer comparativ cu cele cu cele mai mici niveluri.

Interzis complet de Agenția pentru Protecția Mediului

DecaBDE a fost interzis complet în 2021 de către Agenția pentru Protecția Mediului din SUA, după ce a fost asociat cu cancerul, probleme endocrine, afectarea dezvoltării fetale și a copiilor, funcții neurocomportamentale și toxicitate asupra sistemelor de reproducere și imunitar.

Deși această substanță a fost interzisă, a fost găsită în 70% din probele testate, la niveluri care variau de la 5 la 1.200 de ori mai mari decât limita de 10 părți per milion impusă de Uniunea Europeană, conform studiului.

Ustensilele de bucătărie din plastic negru, extrem de periculoase

Un alt aspect îngrijorător este faptul că oamenii ar putea fi expuși zilnic la aproximativ 34,7 părți per milion de decaBDE din ustensilele de bucătărie din plastic negru, cum ar fi spatulele și lingurile perforate.

Toxicologul Linda Birnbaum, fost director al Institutului Național pentru Științe de Mediu și al Programului Național de Toxicologie, care nu a fost implicată în studiu, recomandă cu tărie să nu se folosească plastic negru pentru materiale care intră în contact cu alimentele sau pentru jucării.

Dispozitivele electronice cu substanțe ignifuge sunt des întâlnite în casele din SUA, potrivit Consiliului American al Chimiei, subliniind că „fără substanțele ignifuge, riscul de incendii ar fi semnificativ mai mare.” Totodată, aceste substanțe sunt utilizate în canapele, scaune auto, saltele pentru yoga și alte produse.

Substanțele ignifuge pot „migra” din aceste produse în aer, apoi se pot atașa de praf, alimente sau apă, care pot fi ulterior ingerate, conform Institutului Național pentru Științe de Mediu.

Alianța Nord-Americană pentru Substanțe Ignifuge, care reprezintă producătorii și utilizatorii de substanțe chimice rezistente la foc, a declarat pentru CNN că noul studiu nu ia în considerare nivelurile reale de expunere umană sau căile de expunere.

„Utilizarea substanțelor ignifuge în electronice și electrocasnice a fost esențială pentru reducerea accidentelor și deceselor legate de incendii și pentru prevenirea distrugerii bunurilor,” a afirmat Erich Shea, directorul de comunicare al instituției.

El a subliniat că reciclarea plasticului provenit din deșeurile electronice este o componentă critică a economiei circulare, ajutând la conservarea resurselor și reducerea impactului asupra mediului. Cu toate acestea, Linda Birnbaum, fost director al Institutului Național pentru Științe de Mediu și Toxicologie, a declarat pentru CNN că este bine cunoscut faptul că plasticul expus sau contaminat cu substanțe chimice periculoase nu ar trebui reciclat. „Problema ridicată, potrivit acestui studiu, este că plasticul negru, care nu ar trebui reciclat, ajunge în produse care duc la expunerea umană,” a spus Birnbaum.

În ceea ce privește nivelul sigur de expunere la aceste substanțe, dr. Leonardo Trasande, profesor la NYU, a afirmat că nu există un nivel sigur de expunere la substanțele ignifuge, deoarece acestea sunt toxice și se acumulează în corp.

Specialiștii recomandă folosirea ustensilelor din inox

Pentru a reduce riscul de expunere, experții recomandă utilizarea ustensilelor din oțel inoxidabil în locul celor din plastic negru care sunt extrem de periculoase, și evitarea reîncălzirii alimentelor în recipiente de de acest gen, întrucât căldura poate provoca eliberarea de substanțe chimice în alimente.

Totuși, Liu subliniază că doar schimbarea comportamentului consumatorilor nu este suficientă. Este nevoie de politici guvernamentale și corporative pentru a limita utilizarea substanțelor chimice periculoase, astfel încât reciclarea să poată fi realizată în siguranță, fără riscuri pentru sănătatea umană.

×
Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Vezi toate știrile din Viață sănătoasă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close