Nutriția are câteva reguli simple și e foarte important să le cunoaștem pentru a avea o alimentație corectă și sănătoasă în fiecare zi.
Florin Ioan Bălănică, specialist în nutriție, medicină specializată și nutrigenomică a explicat care este secretul unei alimentații echilibrate.
„Metabolismul funcționează ca o mașină, în momentul în care noi îi dăm cheie, motorul pornește și arde combustibil. Dacă noi nu mâncăm numărul de mese, înseamna că n-am dat cheie și că nu vom arde combustibilul. Tot ce contează nu e să nu mâncăm, ci să ardem corect ceea ce mâncăm”, a expicat medicul, potrivit bzi.
Una dintre cele mai importante reguli ale nutriției este că ar trebui să avem cinci mese pe zi, adică trei mese principale și două gustări. O altă regulă e că nu trebuie ca cina să depășească ora 20.
Medicul a explicat și care sunt acele alimente care nu trebuie amestecate niciodată.
- Nu amestecam niciodata cele 3 proteine animale (carnea, lactatele si ouale) pentru ca nu le putem metoboliza impreuna si pe termen lung duc la o incetinire a metabolismului si la acumularea de kilograme in plus.
- Nu amestecam niciodata iaurtul cu fructele pentru ca au doua momente de fermentatie diferite si duc la balonare si nu se mai digera corect nimic ce mananci ulterior.
- Nu consumam ceva dulce sau alcool odata cu masa sau imediat dupa masa pentru ca in ficat exista o singura enzima care metabolizeaza si grasimea si alcoolul asa ca alcoolul va fi asimilat primul si apoi grasimea care se va depune si de aici se poate ajunge la steatoza hepatica (ficat gras). Persoanele care consuma frecvent grasimi si alcool sunt supraponderale. In special in zona abdomenului, depun grasime pe organele interne si se poate ajunge la diabet, obezitate, sindrom metabolic.