Doar 11% din aportul zilnic de sare provine din solnita, restul ajungand in organism din alimentele consumate, motiv pentru care este greu sa stabilim exact cata sare mancam zilnic. Cantitatea de sare recomandata pe zi, pentru un om adult, este 5-6 grame, iar parintii ar trebui sa limiteze aportul de sare al copiilor la cel mult 2 grame pe zi. Un studiu efectuat, insa, in Uniunea Europeana arata ca fiecare om ingereaza, aproximativ 18 pana la 24 de grame de sare pe zi. Cu alte cuvinte, mult prea mult.
Retentia de apa, hipertensiunea arteriala si bolile cardiovasculare sunt doar cateva dintre afectiune care pot aparea pe fondul consumului excesiv de sare. Din acest motiv, vizionam zilnic spoturi tv care ne spun sa reducem consumul de sare, pe langa cel de zahar si grasimi. Dar si prea putin sare in organism poate declansa probleme de sanatate, iar riscul creste odata cu cresterea temperaturilor.
Cu cat omul transpira mai mult, cu atat pierde mai multa sare si minerale din organism, motiv pentru care un aport usor crescut de sare pe timpul verii este chiar recomandat. Si totusi, cata sare consumam reprezinta o mare enigma pentru medici, dar si pentru fiecare om in parte care isi ridica aceasta problema.
Potrivit Institutului de Medicina in SUA, este dificil de stabilit aportul exact zilnic de sare, informeaza WebMD. „Studiile au aratat ca oamenii depun efort pentru a reduce consumul de sare, dar acest lucru ridica problema cata sare este prea putin”, atrage atentia Brian Strom, presedintele Institutului american de Medicina, profesor de sanatate publica si medicina preventiva la Scoala de Medicina Perelman din cadrul Universitatii Pennsylvania din Philadelphia.
„Din pacate, mesajul public este vag. In general, consumam mai mult sare, motiv pentru care trebuie sa reducem aportul zilnic, dar stabilirea cantitatii exacte ingerate si celei necesare organismului este dificila”, continua profesorul Strom.
Continuarea pe
lyla.ro