Antena 3 CNN High Tech „Tu din viitor”: AI-ul care îți permite să vorbești cu versiunea ta de 60 de ani. S-a dovedit că scade anxietatea și crește motivația

„Tu din viitor”: AI-ul care îți permite să vorbești cu versiunea ta de 60 de ani. S-a dovedit că scade anxietatea și crește motivația

doua femei mama si fiica
Pentru prima dată, oamenii pot discuta cu o versiune mai în vârstă a lor, despre viața și aspirațiile lor. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    14 Oct 2024   •   18:15

Pentru prima dată, oamenii pot discuta cu o versiune mai în vârstă a lor, despre viața și aspirațiile lor, folosind un chatbot avansat bazat pe inteligență artificială (AI), completat cu un avatar foto al chipului lor din viitor.

Proiectul Future You (n.r. în traducere: viitorul tu), creat de cercetătorii de la MIT Media Lab și de colaboratori internaționali, utilizează inteligența artificială pentru a crea o simulare a persoanei de 60-70 de ani a unui utilizator. Cercetătorii au detaliat proiectul într-o lucrare publicată pe 1 octombrie, potrivit Live Science.

AI-ul ne poate da sfaturi despre viață de la sinele nostru din viitor

Utilizatorii pot conversa cu inteligența artificială prin intermediul unei interfețe text, pe teme cum ar fi cum să obțină ceea ce își doresc în viață, în funcție de circumstanțele, convingerile și perspectivele lor. Acesta a fost conceput pentru a da oamenilor sentimentul că sunt conectați cu sinele lor viitor, au afirmat oamenii de știință în lucrare.

Co-autorul studiului, Hal Hershfield, profesor de marketing, decizii comportamentale și psihologie la UCLA, a declarat că abilitatea de a primi sfaturi de la sinele tău mai în vârstă, în loc de un chatbot AI generic, ne face să ne simțim mult mai bine cu privire la viitor.

„Componentele interactive și vii ale platformei oferă utilizatorului un punct de ancorare și iau ceva care ar putea duce la ruminație anxioasă și o fac mai concretă și mai productivă”, a spus el într-o declarație.

Cum poate fi folosit AI-ul Future You

Prima componentă a Future You este un model de generare a imaginilor numit StyleClip. După ce utilizatorul încarcă un selfie, sistemul utilizează modele de progresie a vârstei pentru a prezice cum va arăta la vârsta de 60 de ani, adăugând caracteristici precum ridurile și părul cărunt.

Datele de formare pentru chatbotul Future You provin din datele furnizate de un utilizator atunci când i se pun întrebări despre starea actuală a vieții sale, detaliile sale demografice și obiectivele și preocupările sale pentru viitor.

Aceste răspunsuri sunt ingerate de ChatGPT de la OpenAI, care rulează GPT-3.5, care creează o arhitectură pe care cercetătorii au numit-o „memoria viitorului”. Aceasta îmbină predicțiile despre viitorul utilizatorului pe baza răspunsurilor la chestionar, folosind date de formare dintr-un set de date mai larg de persoane care vorbesc despre experiențele lor de viață în carieră, relații și nu numai.

După cel mult 30 de minute de discuții cu AI-ul, oamenii s-au simțit mai liniștiți și motivați

Chatbot-ul, care adoptă o persoană pe baza răspunsurilor utilizatorului, răspunde apoi întrebărilor acestuia despre cum ar putea fi viața sa și îi oferă sfaturi despre posibilele căi către viitorul pe care și-l dorește.

Datele sunt combinate într-o arhitectură de procesare a limbajului natural care menține un sentiment de continuitate și de personalizare pentru utilizator, făcând ca viitoarea sa persoană să fie relatabilă și credibilă.

Programatorii Future You au avut grijă să protejeze utilizatorii împotriva potențialelor răsturnări negative ale conversațiilor cu persoana lor viitoare. Sistemul reamintește în mod regulat utilizatorului că, pe baza răspunsurilor la chestionar, nu face decât să propună un viitor potențial, alte răspunsuri producând rezultate complet diferite.

Proiectul a recrutat 344 de vorbitori de limbă engleză cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, care au interacționat cu reprezentări ale viitorului lor sine timp de 10 până la 30 de minute.

Majoritatea utilizatorilor au raportat o scădere a nivelului de anxietate raportat de ei înșiși, o creștere a nivelului de motivație și un sentiment mai puternic de conexiune cu sinele lor viitor.

Potrivit cercetătorilor, un sentiment mai puternic de continuitate a sinelui viitor poate influența pozitiv modul în care oamenii iau decizii pe termen lung.

„Această lucrare deschide o nouă cale prin luarea unei tehnici psihologice bine stabilite pentru a vizualiza vremurile viitoare - un avatar al eului viitor - cu AI de ultimă generație”, a declarat Jeremy Bailenson, directorul Laboratorului de interacțiune umană virtuală de la Universitatea Stanford, în declarație. „Acesta este exact tipul de muncă pe care academicienii ar trebui să se concentreze pe măsură ce tehnologia de a construi modele de sine virtuale fuzionează cu modele de limbaj de mari dimensiuni”.

×
Parteneri
x close