Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Trucuri ca să îți îmbunătățești memoria

Trucuri ca să îți îmbunătățești memoria

1 minut de citit Publicat la 23:03 05 Mar 2019 Modificat la 23:03 05 Mar 2019
Trucuri ca să îți îmbunătățești memoria
foto: Pixabay.com

Memoria este abilitatea care permite omului să înveţe, să relaţioneze şi să îşi ducă la bun sfârşit activităţile zilnice. Atunci când aceasta este afectată, ca să o menţină activă, creierul are nevoie de stimulente. Iată câteva exerciţii care te vor ajuta să ţii minte mai uşor lucrurile pe care le ai de făcut.

Un studiu făcut de Universitatea Montclair State University despre cum mişcările corpului influenţează creierul a scos la iveală faptul că, dacă strângeţi mâna dreaptă sub formă de pumn în timp ce învăţaţi, poate ajuta memoria. În urma cercetării s-a constatat că una dintre cele mai bune combinaţii pentru îmbunătăţirea memoriei a fost atunci când participanţii au încleştat mâna dreaptă înainte de memorare şi apoi au format pumnul stâng pentru a-şi aduce aminte mai bine cuvintele învăţate.

Potrivit unui alt studiu, postările de pe Facebook sunt mai uşor de memorat decât propoziţiile din cărţi şi chiar şi decât feţele oamenilor deoarece sunt uşor de digerat şi sunt scrise într-un limbaj spontan şi natural şi de aceea ajută la îmbunătăţirea memoriei.

Mestecatul gumei poate ajuta un om să se concentreze asupra unei sarcini. Un studiu din 2013 a testat memoria auditivă a celor care mestecau gumă şi apoi au comparat rezultatele evaluării cu cele ale indivizilor dintr-un grup de control, care nu mestecaseră gumă. La finalul studiului, oamenii de ştiinţă au concluzionat că indivizii care făcuseră această activitate îşi îmbunătăţiseră memoria pe termen lung, comparativ cu persoanele din grupul de control.

Somnul şi plimbarea

Unul dintre beneficiile aduse de somn este acela că face ca memoria să funcţioneze mai bine. Acest lucru se datorează faptului că, în timpul somnului, creierul este extrem de ocupat, lucrând, printre altele, şi la memorie. Pe lângă faptul că somnul întăreşte amintirile, el le şi restructurează şi reorganizează. În acelaşi timp, studiile indică faptul că este de ajuns să mergem pe jos doar 10 kilometri pe săptămână pentru a ne menţine buna funcţionare a memoriei.

Muzica poate servi ca un exercițiu pentru memoria ta. Această activitate, mai ales când include muzică clasică, îmbunătățește abilitățile cerebrale, indiferent de ce vârstă ai.

×
x close