Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Sute de români ajung zilnic la spital, din cauza căldurii. Ce alimente recomandă medicii să mâncăm în zilele de caniculă

Sute de români ajung zilnic la spital, din cauza căldurii. Ce alimente recomandă medicii să mâncăm în zilele de caniculă

urgente spital romania ambulanta
Unitate de Primiri Urgențe a unui spital din România. Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    09 Iul 2024   •   18:34

România se luptă cu val de caniculă sufocant, cel mai lung din istorie, potrivit meteorologilor. Temperaturile resimţite de peste 40 de grade Celsius pun în alertă sistemul medical. Sute de oameni au avut nevoie de ajutor medical de urgenţă în locuri publice și câteva zeci au leşinat pe stradă.

Canicula afectează şi mersul trenurilor. CFR Călători anunţă restricţii de circulaţie din cauza temperaturilor uriaşe de la nivelul şinelor, iar sistemele de climatizare ar putea fi afectate. În aceste condiţii, călătorii care vor ajunge în vagoanele fără aer condiţionat sunt nevoiţi să circule în condiţii greu de suportat.

Canicula din vacanţa mare le poate crea grave probleme de sănătate copiilor, fie din cauza consumului de alimente alterate, fie din cauza insolaţiei. Cei mai mulţi pacienţi care ajung în Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Marie Curie acuză probleme digestive.

Valul de aer cald devine sufocant în orele de vârf, iar solicitările de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov sunt în creştere. În ultimele zile au fost peste 4000 de apeluri la 112.

Salvatorii de la Serviciul de Ambulanță București - Ilfov lucrează la capacitate maximă în acste zile. Numai în ultimele 24 de ore, peste 120 de persoane au avut nevoie de ajutor medical de urgență în locuri publice. Dntre acestea, câteva zeci au prezentat lipotimii și au leșinat pe stradă. Pentru a fi evitate astfel de cazuri specialiștii ne îndeamnă ca atunci când ieșim din casă să purtăm pălării de soare și să ne hidratăm foarte bine.

La fel de atenţi ar trebui să fim şi la alimentaţie, spun specialiştii.

„Se vor consuma multe fructe și legume proaspete, cu conținut mare de apă. Se vor evita alimentele cu conținut lipidic și proteic foarte ridicat.”, recomandă medicul Alis Grasu, manager la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

„Ar trebui să avem grijă la aceste alimente să fie ținute în condiții optime de păstrare, astfel încât să respecte toate proprietățile organoleptice, să nu apară probleme digestive.”, spune aceasta.

Potrivit meterologilor, cel mai lung val de caniculă din România ar putea dura până la mijlocul săptămânii viitoare.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close