Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă SUTE de mii de români, afectaţi de o boală nemiloasă: "Le scurtează viaţa cu 10 ani"

SUTE de mii de români, afectaţi de o boală nemiloasă: "Le scurtează viaţa cu 10 ani"

O.P.
1 minut de citit Publicat la 07:25 18 Sep 2014 Modificat la 07:25 18 Sep 2014
Dying-Man.jpg
Aproximativ 1 la sută din populaţia generală a României (200.000 persoane) este afectată de poliartrita reumatoidă, incidenţa fiind de trei ori mai mare la femei, comparativ cu bărbaţii. Vârsta medie la debut este între 25 şi 40 de ani. Astfel, sunt afectate persoane tinere, iar boala are o evoluţia severă, cronică şi invalidantă, fiind, dincolo de o problemă medicală, şi una socială.

Poliartrita reumatoidă afectează viaţa profesională: aproximativ 20 - 30 la sută dintre pacienţi suferă de dizabilitate permanentă legată de muncă încă din primii doi - trei ani de boală, iar 60 la sută dintre aceştia îşi pierd locul de muncă în primii 10 ani de la declanşarea bolii, a explicat profesorul Cătălin Codreanu, managerul Centrului Clinic de Boli Reumatismale "Ion Stoia" din Bucureşti.

Conform studiilor, incidenţa poliartritei creşte anual cu 2,5% la femeii 0,5% la bărbaţi, afecţiunea reprezentând aproximativ 10 la sută din totalul bolilor reumatice. Pe de altă parte, afecţiunile reumatice reprezintă a doua cauză de dizabilitate la nivel internaţional, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, scrie descoperă.ro.

"Sunt multe cauze care pot să contribuie la apariţia bolii, dar, în general, ea apare pe un teren de predispoziţie genetică, peste care se suprapun factori declanşatori, în special infecţii. Statisticile arată că se produce o reducere a duratei medii de viaţă cu 5 - 10 ani, ceea ce este o consecinţă importantă.

Acest lucru apare din cauza faptului că boala poate să genereze complicaţii la nivelul organelor interne. Poliartrita reumatoidă nu este doar o boală a artriculaţiilor, ea afectează organismul în întregul lui şi din această cauză poate să antreneze astfel de probleme.

×
Etichete: boli
x close