Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Studiul care arată ce se întâmplă în organismul persoanelor care lucrează în schimburi. "Este un risc foarte mare"

Studiul care arată ce se întâmplă în organismul persoanelor care lucrează în schimburi. "Este un risc foarte mare"

O.P.
1 minut de citit Publicat la 07:03 28 Iul 2014 Modificat la 07:03 28 Iul 2014
cf0910.f2_default.gif
Diabetul de tip 2 este mai frecvent la persoanele care lucrează în schimburi, susține un studiu internațional de mare amploare, preluat de BBC.

Rezultatele sale, publicate în revista Occupational and Environmental Medicine, au indicat că bărbații și cei care lucrează în ture sunt mai predispuși la această formă de diabet.

Se crede că întreruperea ceasului biologic afectează creșterea în greutate, hormonii și somnul — ceea ce ar putea face să crească riscul de diabet 2.

Boala poate duce la orbire, poate face să crească riscul de infarct miocardic și de accident vascular cerebral, poate afecta nervii și vasele de sânge — sporind în mod semnificativ riscul ca un picior să fie amputat.

Studiile efectuate în condiții de laborator au demonstrat că a-i face pe oameni să doarmă la momentul nepotrivit din zi duce la apariția unor etape timpurii ale diabetului de tip 2, în termen de câteva săptămâni. Noul studiu, care a analizat datele referitoare la 226.652 de persoane, a întărit legătura dintre întreruperea ceasului biologic și apariția diabetului zaharat de tip 2.

Cercetarea, realizată de oamenii de știință de la Universitatea Huazhong de Știință și Tehnologie din China, a arătat că persoanele care lucrează în schimburi sunt cu 9% mai predispuse să facă diabet de tip 2, iar bărbații cu 35% mai predispuși.

×
TOP articole
x close