O echipă de cercetători britanici a demonstrat că programele de pierdere în greutate și exercițiile sportive efectuate de persoanele obeze nu sunt eficiente pentru pierderea în greutate sau pentru prevenirea refacerii acesteia în următorii cinci ani, informează Le Parisien citând un studiu publicat în revista "American Journal of Public Health", realizat de King's College London și finanțat de National Institute for Health Research, scrie
Agerpres.
Șansa unei persoane moderat obeze (cu indicele de masă corporală IMC între 30 și 35) să ajungă la o greutate corporală normală după tratament este de 1 la 210 pentru bărbați și 1 la 124 la femei.
Pentru pacienții cu obezitate severă (IMC mai mare de 40), șansele sunt chiar mai mici: 1 la 1290 pentru bărbați și de 1 la 677 pentru femei.
Pentru a ajunge la aceste rezultate oamenii de știință au analizat dosarele medicale a 278.982 de persoane (129.194 bărbați și 149.788 femei) care au probleme de obezitate. Aceste persoane au urmat un tratament standard împotriva obezității, constând într-un program nutrițional și exerciții sportive, între 1 noiembrie 2004 și 31 octombrie 2014.
Pe ansamblu, numai 1.283 de bărbați și 2.245 de femei cu obezitate moderată și cu un IMC între 30 și 35 au ajuns la greutatea corporală normală.
Modificări în greutate, cu creșteri și scăderi, au fost observate la mai mult de o treime dintre pacienți. Studiul concluzionează că tratamentele actuale împotriva obezității nu reușesc să realizeze o pierdere durabilă în greutate pentru majoritatea pacienților obezi.
Astfel, probabilitatea anuală ca pacienții să piardă 5% din greutate a fost de 1 la 12 pentru bărbați și de 1 la 10 pentru femei. Dintre cei care au pierdut 5% din greutate, 53% au revenit în termen de doi ani la greutatea lor anterioară iar 78% în termen de cinci ani.
Strategiile actuale de luptă împotriva obezității nu îi ajută pe majoritatea pacienților obezi să piardă din greutate sau să își mențină pierderea în greutate, atunci când ea este cunoscută. Potrivit profesorului Martin Gulliford, creatorul principal al diviziei de cercetare în domeniul sănătății și asistenței sociale de la King's College London, este urgentă dezvoltarea unor noi abordări, mai eficiente pentru un mai bun management al acestei probleme. El consideră că pentru combaterea acestui fenomen tratamentul prioritar trebuie să se concentreze pe prevenirea creșterii în greutate.