Alcoolul, tutunul şi drogurile sunt consumate in număr tot mai mare de adolescenti incepând de la 13 ani. Iar în unele cazuri, chiar pe la 11, 12 ani. Statisticile sunt ingrijorătoare pentru România in condiţiile in care la doar 17 ani, 76% din fete şi 75% din băieţi au experimentat cel puţin 2 din aceste produse.
Vârsta medie la care românii au primul contact cu bauturile alcoolice este de 13 ani . La 14 ani cei mai multi incearcă deja tutunul iar la 15 ani haşişul. Consumul "regulat" de alcool , tutun sau stupefiante survine în medie după aproximativ un an , un an şi jumătate de la iniţiere, potrivit unei statistici realizate de agenţia natională antidrog.
17 ani este vârsta la care tinerii încep să combine viciile. Din păcate, consumul de haşiş nu mai este ceva neobişnuit. Peste trei sferturi din fetele şi băieţii de 17 ani au combinat două dintre următoarele vicii: tutun, alcool şi haşiş.
După 10 ani de băutură, 15,9% dintre copiii care au început să bea regulat la 11-12 ani, cad în alcoolism, iar 13,5% sunt în pragul alcoolismului.
Între 15 şi 18 ani, peste un sfert din adolescenţi consumă regulat tutun, combinat cu alcool sau haşiş.
Cei mai multi dintre tinerii care consumă alcool , tutun sau stupefiante invocă drept motive curiozitatea... peste 60 %, căutarea evadării... peste 32% sau chiar nevoia de creştere a increderii in sine ..peste 19 %. De asemenea adolescenţii incearcă sa fumeze, să se drogheze sau să consume alcool influenţaţi de grupul de prieteni, din nevoia de siguranţă sau pentru a sfida societatea.